Днес, в първия от серията почивни дни, ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони от страната - до умерен, северозападен вятър, който привечер ще отслабне. Максималните температури ще са между 26 и 31 градуса, сочи прогнозата на НИМХ.

Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 26 и 28 градуса, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините ще е предимно слънчево. Ще духа умерен север-северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е 21 градуса, на 2000 метра - около 14 градуса.

жена море слънце лято
iStock/Getty Images

В полунощ температурите на места паднаха до 0 градуса

В неделя и в началото на следващата седмица ще бъде слънчево.

В понеделник в следобедните часове ще има купеста облачност, а над източните райони сутринта ще има ниска облачност. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен, вятър от изток-североизток.

слънце
iStock/Getty Images

Преобладаващите максимални температури ще са между 27 и 32 градуса, през втория ден - малко по-високи.

По-хладен въздух ще нахлуе от север на юг в средата на седмицата, но валежи не се очакват.

слънце
iStock/Getty Images

Опасност от силни пожари - вижте къде

След първия полъх на есента с по-ниски температури нивото на пожароопасност в страната се понижи. Под риск от горски и полски пожари остават обаче най-сухите райони в Южна България. Най-големи предпоставки за разпалване на пламъци в горите, по стърнищата и по полетата има в Родопите и Странджа. В следващите дни степента на опасност ще се повишава, а рисковите райони ще се разширяват.
НИМХ, БТА