Президентът Румен Радев и синдикати
Президентът Румен Радев и синдикати / БГНЕС
Президентът Румен Радев каза на днешната си среща на "Дондуков" 2 с президентите на КНСБ и на КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов, и представители на синдикатите от сектора на въгледобива, че от Министерския съвет са му предложили изказване за предстоящия форум в полския град Катовице за промените в климата, но от президентството са разработили друго с много по-категорична национална позиция.
 
Имаме координация с Министерския съвет по въпроса. Получил съм и позицията, и съответните документи на експертно ниво, каза президентът Радев.
 
„Благодаря на Министерския съвет, че ми разработиха и ми предложиха изказване на английски език, което да прочета от трибуната на този висок форум. Аз имам малко по-различно мнение, смятам, че, да, това изказване е добро, но освен подкрепа за решенията от Парижкото споразумение и тяхната реализация, не виждам категорична позиция. Затова сме разработили друг вариант на моето изказване, с една много по-категорична национална позиция“, каза Радев.
 
„Изпратил съм го за съгласуване в Министерския съвет, каза президентът пред синдикалните представители и добави, че на срещата ще им предостави и двата варианта и ще ги помоли и те да ги обсъдят. Направете консултация с Министерския съвет, който вариант прецените, съм готов да заявя него от трибуната на този висок форум“, каза Радев.

Миньори и енергетици на протест, Петкова ги увери, че правителството стои зад тях
 
„Въпросът е достатъчно сериозен и важен за страната от стратегическа гледна точка, той изисква ясна визия, стратегия с дългосрочен хоризонт, честност и откровеност от страна на управляващите по отношение на целия бранш“, заяви държавният глава, като добави, че е необходим също ясен ангажимент и за развитие на въгледобива, и на ТЕЦ-овете ни, и на начина на разпределяне и използване на студения резерв, и план, вече в по-далечно бъдеще, по какъв начин може да стане преструктуриране на сектора, по какъв начин и с помощта на ЕС, защото има такива програми, в които България не участва, да стане така, че в тези региони на въгледобива в стратегическа перспректива да има съответните възможности за трудова заетост, без нарушаване на интересите на миньорите ни и изобщо на трудещите се в региона.
 
„Разгледах вашите писма към мен, готов съм да водим диалог по всякакви въпроси“, каза президентът, но уточни във връзка с въпроси, свързани с виждания за стратегия, за развитие, за перспективи и визии, че президентът не формира стратегията и визията в този сектор. Това е ангажимент на Министерския съвет, каза Радев, като добави, че това не означава, че президентът няма отношение. И добави, че излага отношението си в съответни документи, форми и декларации. Президентът Радев уточни също, че той ще представлява държавата на предстоящия форум в полския град Катовице за промените в климата, защото поканата е към държавния глава.

Енергийният министър обеща сигурност и запазване на работните места на миньори и енергетици (СНИМКИ)
 
Освен това австрийският президент Александър Ван дер Белен е изпратил декларации до всички държавни глави от ЕС с призив да се прекрати добивът на твърди изкопаеми. Този призив ще бъде отправен и по време на форума в Катовице. Президентът Радев е отговорил на декларацията на австрийския президент, че не се присъединява към нея - като президент към президент, със съответните мотиви.
 
Румен Радев отново посочи, че позицията му по въпроса е ясна още от началото на мандата му. „Ясна е още от началото на моя мандат, ясна е с позициите и действията на служебното правителство, когато служебният министър Ирина Костова е защитила позициите на България и е бил извършен съответният пробив“, добави той.
 
Радев припомни и казаното от него на пресконференцията с полския президент Анджей Дуда преди дни.
 
Президентът определи въгледобива като важен и отговорен сектор, където хиляди български миньори с честен труд, в тежки условия осигуряват прехраната си и огромна част от енергетиката на страната. „Винаги съм отворен за диалог с вас и мисля, че той е изключително важен, защото това е стратегически отрасъл за България“, посочи президентът, който благодари на синдикалните представители за инициативата им за днешната среща.

Миньори и енергетици на митинг в защита на работните места
 
Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че са обнадеждени от казаното от президента и ще разгледат проекта на изказването му в редактирания му вариант. Двата синдиката имат общи позиции по темата, добави Димитров. За нас разговорите, които водим с властта, показват загриженост, каза синдикалният лидер и добави, че по темата президентът и премиерът трябва да намерят решение и очаква да има единна твърда позиция на България.

България в момента не е нетен замърсител от тази гледна точка, независимо кой какво говори. На следващо място, този фонд за справедлив преход към нисковъглеродна енергия би трябвало не само на глобално, но и на европейско ниво да придобие реални измерения. Вярно е, че има някакви 10 млрд. лева, но България до момента има право да получи само 460 млн. евро за 10 години, с които, сами разбирате, не може да става и дума за енергийни преструктурирания“, коментира още Пламен Димитров.
 
„Казахме на срещата, че не само енергийната сигурност, а енергийната независимост на България зависи от въглищните централи и това трябва да се има предвид - 45 процента от електрическата енергия идва от местни въглища, не от американски шистов газ, не от руски газ, не от руско ядрено гориво, а от български въглища“, добави президентът на КНСБ.
 
Попитан какво изразява тази по-твърда позиция, подкрепена от синдикатите, президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов посочи, че тя има предистория и приветстват отказа на президента Радев да се присъедини към предложен от австрийска страна документ за ангажимент на европейските страни да се откажат от добива на въглища. Хубавото е, че тези две сгради, каза Манолов като посочи "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, говорят по темата едно и също. Това ни прави малко по-малко напрегнати, коментира Димитър Манолов.
 
По думите на двамата синдикални лидери позицията на президента е ясна и категорична, че България няма да подкрепи увеличение на изискванията за емисиите, независимо дали в Катовице или после на европейски формат. Това казва и правителството, така че аз смятам, че тук наистина двамата генерали си говорят на един и същи език, както искаха миньорите в Раднево онзи ден и вчера в София. Информирахме и президента за това, че следващата "спирка" на миньорите и енергетиците от България ще бъде в Брюксел. Ще продължаваме да водим тази борба упорито и категорично, добави Димитър Манолов.
БТА