Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания
Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания / Община Габрово
Служител от персонала на дома за деца и младежи с увреждания в Габрово е ударил шамар на 11-годишно дете в началото на тази година, а преди това е имало случаи на обиди и вербална агресия от страна на персонала към децата - това показва проверката на Държавната агенция за закрила на детето в социалния център, която беше назначена миналата седмица след публикуването на видеоклипове, показващи прояви на физическо и вербално насилие в дома. Служителите използват крайно неподходящи методи за възпитание, нямат достатъчно умения за работа с деца с увреждания, и не възприемат шамарите като форма на насилие, а просто като инцидентна проява на натрупаното напрежение, разказа пред Дарик Галя Атанасова от отдела на Агенцията в Русе. По думите вече са съставени пет административни акта за нарушения, а районната прокуратура ще бъде сигнализирана за тримата служители, упражнили насилие, на които ще бъде потърсена наказателна отговорност.

Проверяват всички длъжности лица, отговорни за контрола върху двата центъра за деца с увреждания
 
Центърът за деца и младежи с увреждания „Хризантема“ не е проверяван от Агенцията за закрила на детето от създаването си, поради липса на сигнали за нарушения.
 
Проверката от миналата седмица показва физическо и вербално насилие над децата с увреждания, лоши отношения между 12-членния персонал и уволнения вече ръководител Маринела Лазарова, както и силно занижен контрол от страна на ръководството и на работодателя в лицето на общината.

Нов екип ще се грижи за битите деца от защитеното жилище в Габрово
 
Установеният случай на физическо насилие е свързан с ударен шамар на 11-годишно дете, а устната агресия от страна на персонала включва обиди и неподходящи за децата квалификации, разказа Галя Атанасова, ръководител на проверката.
 
Най-стряскащо по думите ѝ е възприятието на персонала за тези методи на възпитание:
 
„Като изключим двама от персонала, останалите не приемат, та дори и видеата, които всички ние видяхме. Не ги приемат като проява на насилие, мотивирайки се, че това всъщност е някакъв инцидентен акт, провокиран от напрежението, от неудовлетворението към ръководителя и дори провокирано от самия ръководител. Има един случай, при който персоналът масово приема, че и детето, върху което е проявено насилие, може да се защитава само“.

Записи показват агресия в дом за деца с увреждания (ВИДЕО)
 
Държавната агенция за закрила на детето вече е съставила административни актове на бившия ръководител на дома, на напусналия социален работник, както и на един от възпитателите, който е станал свидетел на насилие, но не е подал сигнал до органите за закрила на детето. Предстои подаването на сигнали до районната прокуратура за тримата служители, упражнили насилие.
 
Дадени са препоръки към временния ръководител на дома за налагане на дисциплинарни мерки, както и на кмета на Габрово за предприемане на такива мерки спрямо общинските служители, които отговарят за този вид грижа.