Каква е причината за авиоинцидента с българския самолет? (ВИДЕО)

Управителят на българската авиокомпания, чийто самолет попадна в силна турбуленция, проговори пред NOVA. При инцидента по трасето Прищина - Базел пострадаха няколко души. Според него екипажът не е допуснал грешка. Авиационни експерти, обаче, допускат проблем в комуникацията между РВД и пилотите, заради което машината е попаднала в зоната с буреносни облаци. И авиокомпанията, и самолетът са регистрирани в България, което означава, че тук се извършва и техническата поддръжка.
 
Една от пътничките – Мариета Баша, споделя пред швейцарски медии за страха и стреса, които е преживяла:
 
„Започна около 10 минути след излитането! Хората крещяха силно и аз си мислех, че ще умрем”, разказва тя.

Специалист по самолетни катастрофи: Зоните, които са с турбуленция, не се появяват внезапно
 
От силните трусове в самолета са пострадали 10 души, като на двама от тях е оказана и медицинска помощ. Според авиокомпанията, те не са закопчали предпазните си колани.
 
Повечето пътници на борда са били от Косово и Швейцария.
 
„Няма по-лоши пътници от тези региони. Минава стюардесата, казва му да си сложи колана, той го слага, като му подминат реда, откопчават коланите. Те стават като пъдари”, разказа изпълнителният директор на авиокомпанията Валтер Колев.
 
Според него самолетът е бил изправен и по салона не е имало дефекти.
 
„Няма как да се случи да има седалка разхлабена. Това няма как да се случи в авиацията. Не само в моята компания. Скъсани колана. Това не може да се скъса. Трябва да се разбие самолетът, за да има скъсана седалка”, коментира той.

Силна турболенция по време на полет с български самолет, има ранени (ВИДЕО)
 
Според авиационния експерт Ангел Борисов, инцидентът е можело да се избегне, ако  самолетът заобиколи опасните облаци.
 
„В случая не трябва да се мушне в окото на тайфуна. Явно е, че те са започнали заобикаляне, но не достатъчно”, обясни той.
 
Въпреки проблемите самолетът е кацнал успешно на летището в Базел.
nova.bg