Как ще се преброяват клошарите?
Как ще се преброяват клошарите? / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Как ще се преброяват клошарите?
38249
Как ще се преброяват клошарите?
  • Как ще се преброяват клошарите?

Преброяването ще продължи да е актуална тема чак до края на февруари. Има и хора обаче, до които преброителите трудно ще стигнат. Цветан Димитров се оказва един от тях. Той е на 54 години, има два брака и пет деца. За последните 10 години е сменил местоживеенето си веднъж. В момента има двама съквартиранти. За повече данни преброителите ще трябва да го търсят в една от шахтите на топлофикация във Враца.

На въпроса дали би участвал в преброяването, Цветан беше категоричен: „Никога, докато съм жив няма. Защото нито имаме президент със света, нито премиер. Бедният народ умира от глад, а богатите си тъпчат парите и все гледат за тях, а ние умираме от глад". Според него трябва да управлява някой като Тодор Живков. „Такъв трябва на България, защото при него имахме работа и такъв скитнически живот нямаше."

Той е работил като кранист в „Кремиковци" в продължение на 25 години. „Съкращенията, уволнението и вече край. И викат за пенсия, ама годините, това ме яде мене - годините. Аз документите ги имам, те са в София при братовчедка ми, всичко е направено. Трябваше на 45 години да ме пенсионират, но след Тодор Живков влезе новият закон и край, увиснахме. Трябва да имам тези 60 години по новото".

В шахтата Димитров живее от 8 години. „Има една друга шахта, там съм изкарал 20 години. Тя е по-широка, тук е много топло. И онази е топла, но ми отрязаха стъпалата, затова избягах от там. Тя е два метра надолу и е широка колкото една стая пет на пет. Трима души сме тук и се разбираме прекрасно. Носим си за ядене, за пиене. Всеки гледа себе си".

Преди това Цветан е имал кирпичена къща, но всичко се е разрушило. В момента няма семейство и се е отрекъл от това. „Не ми трябва това. Аз не мога да храня себе си, пък камо ли друг човек. Това е абсурд, не, дума да не става!"

На въпрос дали работи той уклончиво отговори, че има пари само за хляб и толкова си докарва.

По неофициални данни клошарите в центъра на Враца са около 20. Тази територия обаче е запазена за хората без дом, които са с по-дълъг „стаж". Бездомниците от селата могат да си търсят място в жилищните комплекси, като тези от центъра на града не знаят колко е броят на бездомните хора от кварталите. Всички те ще влязат в процента на т. нар. „статистическа грешка" при преброяването.