/ ThinkStock/Getty Images
Докато се построи, в краткосрочен план се прави предложение болница "Лозенец" да стане временна педиатрична болница
Изграждането на детска болница е тема, която се дъвче от години. На 100% е ясно, че проектът за изграждане на детска болница в двора на „Александровска“, подготвен от предходното правителство, не може да бъде изпълнен и остава единствено да бъде прекратен. Не може, защото сградата, която е трябвало да бъде обект на реконструкция и ремонт, не е била в Устройствения план от 2011 година. Това не позволява издаване на виза на проектиране, тоест практически не може да бъде реализиран. Това обяви на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Ние не сме се отказали от изграждането на такава болница. COVID ни отклони от тази посока, но сега отново трябва да обърнем внимание на този проблем. Най-подходящото място за изграждането на детска болница е в двора на болница „Лозенец“ - разполага с над 160 декара терен, на който може да се строи, посочи здравният министър.

Няколко пъти местят бебе с COVID заради липса на апаратура в болниците (ВИДЕО)

"В Плана за възстановяване и устойчивост, който е вече в ЕС, ние сме заложили на този терен нда се постави не само в страната, но и първият в Европа протонен ускорител - това е уред, който позволява лечение на онкологично болни деца, както и възрастни. Самата болница е включена в плана за въздушна спешна помощ, с хеликоптерни площадки, да може пациентите да бъдат докарвани с хеликоптери", коментира още Кацаров.

По думите му, изграждането на болницата в най-добрия случай ще отнеме 5 или повече години. "Затова обмислихме варианта през това време, тъй като децата се лекуват в много лоши условия, те от години са такава - какви са стаите, леглата...затова решихме да реорганизираме Правителствена болница, така че по възможност децата, които се лекуват в Специализараната детска болница да се преместят в болница "Лозенец", където условията са възможно най-добри, и като условия, и оборудване. Този въпрос беше обсъждан в пленарната зала в Народното събрание и всички политически партии подкрепиха концепцията Правителствена болница да поеме грижите за децата", посочи той.

Кантарджиев: 5-годишното дете с менингит е починало в болница
 
"Болницата има 238 легла, миналата година са намалели на 183, от които използваемостта е под 50%. Там има капацитет да се приемат всички легла на Специализираната детска болница. За да се случи, трябва да има предварителна оценка и ремонти, така че да може да се подготви и да се използва наличния капацитет на болницата", разкри Кацаров.

"Сливайки Специализираната детска болница и "Лозенец" е важно новата болница да запази многопрофилния си характер - да има лечение както за деца, така и за възрастни пациенти. Няма да се прекратява университетския характер на болницата. Нашата цел не е да махнем обучителния процес в болницата, а да го надградим. Нещо повече, при малкия брой пациенти, които се обслужват, е под въпрос качеството на обучение в рамките на лечебното заведение", допълни още Кацаров.

"Съветът на директорите в "Лозенец" работи лошо, има тежък конфликт между двама души, непрекъснато се заливат с компромати, там е създадена недобра атмосфера, това се отразява включително и на финансовия резултат на болницата. Абсолютно безспорно ще осмисли съществуването на такава болница. Реализацията на такъв проект ще отнеме според мен 5-6 месеца", прогнозира Кацаров. "Идеята е сега съществуващата Специализирана болница за деца да се премести в "Лозенец", коментира още здравният министър и посочи, че там ще се лекуват и възрастни хора, тоест болницата ще запази и сегашните си функции.

Относно протеста на медиците от болница "Лозенец" по този въпрос, Кацаров уточни, че според него става въпрос за лоша осведоменост, тъй като едно от опасенията е, че ще се изгуби университетския характер на болницата.