/ БГНЕС
Партията НФСБ, чийто лидер е вицепремиерът Валери Симеонов, излезе с декларация, в която остро протестира срещу участието на евродепутата Ска Келер в демонстрация у нас вчера за отмяна на правителственото решение за Пирин. От пресцентъра на Министерския съвет категорично се разграничиха от декларацията на партията на Валери Симеонов. Самата Ска Келер заяви, че използваните от НФСБ думи са "шокиращи и неподходящи за един вицепремиер". Тя призна, че никога не е чувала нищо подобно нито в ЕС, нито извън него.
 
От партията на вицепремиера Валери Симеонов - НФСБ, която е коалиционен партньор в управлението, излязоха с декларация до Министерство на външните работи, Европейския парламент, Федералното правителство на Германия и Коалиция Алианс 90/Зелената партия срещу немския евродепутат Ска Келер.

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов
БГНЕС

В декларацията, озаглавена "Да намажем ските на Ска Келер", от НФСБ протестираха остро срещу участието на Келер във вчерашния протест в София срещу решението на правителството за ски зоната в Банско. От НФСБ се обявиха остро и срещу позицията й за оставка на български министър, отмяна на решение на суверенно българско правителство и преразглеждане на проекта за магистрала в Кресненското дефиле. От Националния изпълнителен комитет на ПП "Национален фронт за спасение на България" дори поискаха от външно министерство да "обяви Франческа Келер за персона нон грата и да бъде експулсирана с камионетка до Капъкуле".

По повод позицията на НФСБ от Политическа партия "Зелените" също излязоха с декларация, в която се цитира евродепутатката Франческа Келер: „Тези думи са шокиращи и неподходящи за един вицепремиер. Отдавна съм в политиката и никога не съм чувала нищо подобно, нито в рамките на Европейския съюз, нито извън границите му".

При демокрацията е важно да уважаваш критичните мнения, подчертава евродепутатът.

Ска Келер
БГНЕС

"Очевидно коалиционният партньор в българското правителство е изнервен заради надигащите се срещу правителството граждани, които се борят за правата си, за законността и опазването на българската природа“, допълва тя.
 
Позицията на НФСБ относно евродепутата Ска Келер не е позиция на българското правителство, съобщиха от пресслужбата на кабинета. В съобщението се добавя, че правителството на България винаги е отворено към критики и зачита правото на свободно изразяване на лично мнение в рамките на закона. В българското общество също се е наложила свобода на словото, гарантирана и с Конституцията, допълват от правителствената пресслужба.
БТА, Фокус