Кабинетът планира „зелени карти“ за етнически българи
Кабинетът планира „зелени карти“ за етнически българи / netinfo

Планира се издаването на личен документ зелена карта, който да признава българския произход на притежателят й, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. Правителството ще представи цялостната си политика за българите по света през следващата година.

Документът зелена карта няма да има силата на паспорт и затова ще важи само в рамките на България, уточни Ивайло Калфин.

„С този документ те ще имат привилегии в България, свързани с визов режим, свързани с право на наемане на работа, право за заселване, но този документ няма да има силата на паспорт, който да важи в целия ЕС, заяви още Калфин.

Кога точно ще бъде въведена зелената карта Калфин не каза, но подчерта, че в момента се проучва опитът на други страни от ЕС. По думите на министъра българските емигранти по света са около 2000000, без да се отчитат тези на Балканите.

За последните 17 години броят на българите зад граница е между 600 – 800 хиляди.

Създаването на национален съвет по проблемите на българските емигранти, на парламентарна комисия, развитие на образователната дейност и изграждане на програма за пътуване на българските учители в чужбина са сред основните приоритети в държаната политика за българите по света.