/ / iStock/Getty Images
Очаква се на днешното заседание на Министерски съвет правителството да одобри отпускането на 600 000 лева за Рилския манастир. Миналата година субсидията е била на стойност 597 000 лева. Парите са за реставрация на манастира.

Вчера премиерът Бойко Борисов посети Рилската света обител, след като стана ясно, че има недостиг на средства за манастира заради нарасналите разходи на Светия Синод, съобщи пресслужбата на кабината. Борисов пое ангажимент пред Адрианополския епископ Евлогий още утре в рамките на заседанието на Министерския съвет да бъдат отпуснати допълнително средства, извън предвидената от държавата издръжка за настоящата година на Българската православна църква в размер на общо 26 млн. лв., от които вече са преведени 12 млн. лв.

С новите над половин милион лева ще може да продължи реставрацията и реконструкцията на Рилския манастир. Министър-председателят Борисов е поел ангажимент правителството да окаже финансова подкрепа и за изграждането на пречиствателна станция за отпадни води на манастира. Премиерът е напомнил, че наскоро бе ремонтиран и пътят до Рилския манастир.

Министър-председателят Бойко Борисов е съобщи също, че правителството ще окаже подкрепа на още няколко манастира, както и на Пловдивската Света Митрополия.