На първо четене бе гласувано удължване на Закона за държавния бюджет, Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване и Закона за бюджета на НЗОК. 

Общо 219 депутати гласуваха. От тях 127 бяха "за", двама "против", а 90 се въздържаха. 

Повече от четири часа депутатите спореха по удължаването на бюджетите на Държавното обществено осигуряване, на Здравната каса, и като цяло на Държавния бюджет.

По време на дебатите в пленарна зала се чуха множество аргументи както "за", така и "против", но също и нападки от страна на две парламентарни групи към служебното правителство.

Венко Сабрутев от ПП заяви, че служебният кабинет отказва да внесе нов бюджет, с който да се справим с множеството кризи, като според него това е в разрез с Конституцията. Той посочи, че кабинетът се е похвалил с изготвени три бюджета, но нито един не е внесен и дори от министерство на финансите са си позволили да плашат с дефицит. "Отказът означава: замразяване на доходите следващата година. Липсата на адекватен бюджет ще има негативен ефект върху лечебните заведение", каза още той.

Искрен Митев от ПП каза, че служебният кабинет не е виновен и посочи, че единственият виновник е президентът Румен Радев. "Български граждани, когато нямате пари да купите подарък за децата си за Коледа, сещайте се Румен Радев", категоричен е той.

Георги Гьоков от БСП пък поиска заседанието на депутатите да се излъчва пряко по БНТ 2 и БНР. Предложението беше прието със 118 гласа "за".

Служебният премиер Гълъб Донев отговори на нападките към служебния кабинет и посочи: "Удобно е да се атакува служебното правителство, в момент, в който то прави всичко възможно, за да минимизира щетите. Това, което служебното правителство прави и ще продължи да прави е да гарантира спокойствието и сигурността на българските граждани.", подчерта той. Донев увери, че гражданите ще бъдат на топло през зимата, защото те работят по това по прозрачни процедури, които могат да бъдат проследени.

"Обвиненията към служебното правителство са безпочвени и един популизъм, който цели нещо друго, а не основната задача на този парламент да излъчи правителство. Основната задача на служебното правителство беше да разгледа и да разрешава проблеми на българските граждани, е направихме го. Служебното правителство гарантира сигурност на държавата, отопление и осветление. Не мога да си позволя да слушам упреци към служебното правителство, защото реши всички проблеми, които завари държавата. Служебното правителство решава единствено създадените проблеми и проблемите на българските граждани, за да могат да живеят спокойно", коментира Донев.

След намесата на служебният премиер Гълъб Донев в дебатите на народните представители, споровете по това дали да се удължава бюджета или да се внесе нов продължиха с пълна сила.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев каза, че в опита си служебният кабинет да не внесе бюджет - защото така било по-отговорно, държавата ще натрупаме повече разходи, които служебното правителство дори не биха могли да прогнозират. "Най-големият проблем е, че като гласуваме този закон на първо четене, вие няма как да го изтеглите от парламента. Още не е късно, изтеглете този закон преди да е гласуван на първо четене и вкарайте истински бюджет", подчерта той.

Лидерът на левицата, Корнелия Нинова пък поиска декларацията на ПП с искане за нов Бюджет за догодина да бъде включена в дневния ред на заседанието.

Александър Иванов от ГЕРБ посочи, че ПП са направили така, че българите да обеднеят и напомни, че миналата година ГЕРБ са поискали да не се удължава бюджета, а да се внесе нов бюджет. "Излизате и четете морал на служебния кабинет, аз това не го разбирам", каза той.

Асен Василев от Продължаваме промяната предложи да оставят гласуването за удължения Бюджет за 2023 г. за утре, но предложението му беше отхвърлено със 123 гласа "против" , 75 гласа "за" и 1 "въздържали се"

Делян Добрев от ГЕРБ каза, че трябва да има нов бюджет, но подчерта, че той трябва да бъде внесен от ново правителство. "Би било грешно служебното правителство да внесе в нов бюджет", категоричен е той.

Георги Гьоков от БСП пък каза, Законът за публичните финанси не прави разлика между редовно и служебно правителство. "Българите очакват подкрепа от държавата, ще я получат, но не в очакваните размери", каза той и отбеляза, че хората в най-неравностойно положение ще платят най-високата цена.

Венеция Ангова от "Продължаваме промяната" обвини ГЕРБ в "насъскване" на "Възраждане" срещу ПП.

Цончо Ганев от "Възраждане" се обърна към Ангова и подчерта, че те имат последователна позиция относно свършеното от ПП. "Пълна загуба на време за нашата държава и икономически колапс за държавата заради вашето управление", посочи той.

Мартин Димитров от "Демократична България" обясни, че е много по-обезпокоително, че не се обсъжда влизането ни в Шенген и Еврозоната, а се обсъжда хартиена бюлетина. "Ние от ДБ искаме да кажем, че ако искаме по-висок растеж, по-високи доходи, нека се фокусираме върху реформите. За да бъдем успешни, трябва в сложната ситуация на 2023г., ние трябва да сме успешни,а това зависи от работата на НС".

Александър Иванов от ГЕРБ посочи, че се намираме в необичайна ситуация и тя е такава, защото в нея сме за втори път. "Склонен съм тази зала да разглежда Закон за държавния бюджет, когато има сформирано правителство. Тук лъч надежда ми дават думите на ДБ. Не губя надежда, че в рамките на това НС може да се намери коалиция на разума", заяви той.

След 30-минутна почивка стартира планираното за днес извънредното заседание на парламента, на което трябва да бъдат разгледани удължаването на бюджетите на Държавното обществено осигуряване, на Здравната каса и на Държавния бюджет. Днес ще се проведе и отмененият в петък контрол върху изпълнителната власт.

Точно в 10:00 ч. депутатите събраха кворум и започнаха. Но Иван Ченчев от БСП настоя да бъде извикан целият състав на Министерски съвет заради обсъждането на бюджета и поиска 30 минути почивка, за да може това да стане. Неговата молба беше удовлетворена от председателя на НС Вежди Рашидов и заседанието прекъсна още в самото начало. След това депутатите продължиха работа по дневния ред, а премиерът Гълъб Донев дойде в зала. 

Депутатите отхвърлиха предложението на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев работното време на парламента да приключи с обсъждането и дебатите на законопроекта. 

Първа точка е първото гласуване на Законопроект за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

С него се удължава действието на бюджета за тази година, както и на тези на ДОО и НЗОК, осигурява се продължаващо финансиране на редица социални и други плащания, както и се продължава действието на политиките и мерките, надградени с актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 г. Законопроектът позволява всички системи да функционират докато редовно правителство състави проект на бюджет въз основа на управленската си програма, се казва в мотивите на вносителя - служебното правителство. Запазени са действащите данъчни облекчения и намалени данъчни ставки за периода, за който са одобрени от НС.

Заплатите, пенсиите, социалните плащания се финансират на достигнатите нива към декември 2022 г. Създадена е възможност да се извършват всички плащания по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по оперативните програми на Европейския съюз. Предвидени са възможности за финансиране при спешни и неотложни обстоятелства като бедствия, COVID 19, миграционен натиск и други.

При липса на управляващо мнозинство към момента се запазва фискалната позиция такава, каквато е при целогодишно действие на приетите политики и мерки от предходното редовно правителство и Народно събрание. Предлага се и да бъде запазена възможността за използване на ваучерите за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане за заплащане и на ползвани за битови нужди електрическа и топлинна енергия, природен газ и вода, на дейности, осъществявани от културни организации по Закона за закрила и развитие на културата, на показ на филми съгласно Закона за филмовата индустрия и на туристически услуги съгласно Закона за туризма.



По-рано бюджетната комисия в НС прие на второ четене част от измененията в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, внесен от Министерски съвет. В Законопроекта се посочва, че след изтичане срока на действие на схемата за държавна помощ под формата на данъчно облекчение, представляващо държавна помощ за регионално развитие, към Европейската комисия е подадено уведомление за нова схема за държавна помощ, с която да се запази същността на данъчното облекчение, действало до 31 декември 2021 г., и да се прилага през новия програмен период. Целта на схемата за държавна помощ е насърчаване на инвестициите за производствена дейност в общини с безработица с или над 25 на сто по-висока от средната за страната, както и намаляване на безработицата в тези общини чрез осигуряване на определена заетост.

Във връзка с това със законопроекта се предлага данъчното облекчение, представляващо държавна помощ за регионално развитие под формата на преотстъпен данък, да се предоставя само за проект за първоначална инвестиция, която е със същия обхват както за периода 2015 г. - 2021 г., на данъчно задължено лице, което е микро-, малко или средно предприятие (МСП). По този начин ще продължи насърчаването на инвестициите за производствена дейност в общини с безработица със или над 25 на сто по-висока от средната за страната, както и намаляването на безработицата в тези общини чрез осигуряване на определена заетост. Схемата ще се прилага за всички региони в страната с по-широкия обхват на първоначална инвестиция. Също така схемата при одобрение от страна на ЕК ще продължи да се прилага по сходен начин на действащата до 31 декември 2021 г. схема за помощ. Целта на новата схема е да продължи да се предоставя данъчно облекчение под формата на държавна помощ за регионално развитие, което да е съобразено с променените изисквания на Европейската комисия и което да се опира на данъчното облекчение.

Днес трябва да се проведе и парламентарен контрол. Според програмата му в него участие трябва да вземат служебният премиер Гълъб Донев и още 10 министри.

Донев ще трябва да отговори на три въпроса, като един от тях е от лидера на левицата Корнелия Нинова. Тя иска да получи отговор за позицията на служебното правителство, че България е "пред война". Донев ще отговаря на още два въпроса – за извършената от областния управител на област София продажба на имот – частна държавна собственост и за сигнал за корупция срещу областния управител на област Хасково.

В контрола ще участват още Сашо Пенов, служебен министър на образованието и науката, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, на финансите Росица Велкова-Желева, на спорта Весела Лечева.
БГНЕС