Партията мандатоносител ще подкрепи военно-техническа помощ за Украйна
Позицията, която президентът Радев изрази, че давайки оръжие на Украйна, ние продължаваме войната, е позорна. Защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и ние трябва да й помогнем да го направи.

Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който заедно с премиера Кирил Петков даде брифинг във връзка със спрените газови доставки от Русия.

"Алтернативата е първо Украйна, а после и цяла Източна Европа да станат феодални придатъци. Ние от това правителство няма да го допуснем. България няма бъде ничии васал", допълни Василев.

Радев: Дарявал съм заплати, политиците преди да спасяват света, да погледнат и към бедстващите българи



Той се върна назад в историята, за да подкрепи теорията си, че не е изключено страната също да стане жертва на руските амбиции.

"Във Втората световна война България не обявява война на СССР и подържа дипломатическа позиция. Не изпраща войски на фронта, но въпреки това Русия влиза с войска у нас. Политиката да стоим и да се преструваме, че няма агресор не работи. Не търсим конфликт или война, но когато войната дойде на нашия праг ще я посрещнем и ще отблъснем агресора. И това трябва да е ясно на абсолютно всеки агресор, независимо кой е той. Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим и да ни изнудва и насилва - приключи", категоричен бе Асен Василев.

„Продължаваме Промяната“ ще подкрепи военно-техническа помощ за Украйна", обяви от своя страна премиерът Кирил Петков. Той допълни, че това решение е взето на заседание на Изпълнителния съвет на партията снощи и ще бъде подкрепено в парламента.

Запитан как ще продължи работата на управляващата коалиция при очевидните различния между четирите партии, министър-председателят заяви, че ги обединява "българският интерес".  "Може да е със скандали и кризи, но успяваме да напредваме. Правителството не пада, въпреки прогнозите, които се правят всеки месец. Имаме уважение едни към други и трябва да намерим българския интерес, за който да работим. Ако това не се случи, правителството ще спре да съществува", обясни Кирил Петков.


Петков призова българите да дарят по една заплата за закупуване на боеприпаси за Украйна 

Темата за спрените газови доставки

"Ще защитаваме българския интерес винаги. Това означава независима България, свободна и просперираща", заяви още Кирил Петков. "За съжаление в близкото минало Русия ние третирала като пета колония. Ние имаме много политически и икономически кръгове, които защитават нейните интереси. "Продължаваме промяната" обаче ще защитата само българските интереси", категоричен беше той.

Той е убеден, че зад руските интереси у нас стоят "трите похарчени милиарда за "Турски поток". "Както, и предложението за газова централа, и отказа ни от азерски газ, и забавянето на гръцката връзка над 10 години. Последните три месеца тази връзка бе построена много повече отколкото за години", изтъкна още премиерът.

Спирането на газа е едностранен акт, с който е нарушен договорът, посочи Асен Василев. "Защото "Булгаргаз" са направили плащането, а "Газпром" са спрели газа въпреки това. Имаме една страна, която е некоректна и друга, която е изправна. Не можем да кажем, че това ни учудва. Започнахме още през февруари подготовката за това", коментира още вицепремиерът.

По думите му в момента България може да доставя около 20 млрд. кубически метра газ от Гърция и Турция. "При това без прословутата гръцка връзка. 2 млрд през Кулата - Северокасто и още 17-18 млрд. през интерконекторите, които имаме с Турция. Потреблението на България е между 3 и 3,5 кубични метра, тоест да се твърди, че нямаме трасета, по които да доставим газ е смешно", категоричен бе Василев. Проблем с физическите доставки на газ в момента нямаме, увери той.

При най-лошият сценарии поскъпването на газ ще бъде най-много с 20%, пресметна Асен Василев. А Кирил Петков допълни, че азерският газ е 4 или пет пъти по-евтин от сегашната цена.