Изписват част от натровените деца
Изписват част от натровените деца / netinfo

Общо 110 деца, на възраст от 5 до 15 години, са преминали през спешното отделение в Сливен със симптоми за хранително отравяне, съобщават от МБАЛ „Д-р Ив. Селимински".

90 от тях са прегледани в рамките на няколко часа. През нощта е имало единични случаи на деца, потърсили лекарска помощ, като последният е бил около 1 часа. В момента обстановката е спокойна.

60 ученици са приети в отделения на областната и военната болница. Те са изкарали спокойно нощта. На останалите 50 деца е предписано домашно лечение. Състоянието на всички е задоволително, няма опасност за живота на нито едно от тях.

Някои са били с тежка дехидратация, но състоянието им е овладяно.

До края на деня повечето деца ще бъдат изписани, като по преценка на лекарите някои от малките пациенти може да останат за последващо наблюдение до неделя.

Според началника на спешното отделение д-р Тодор Суванков най-вероятно става дума за хранително стафилококово отравяне, но лабораторните изследвания ще докажат диагнозата. Той препоръча при проява на първите симптоми родителите да не прибягват до самолечение, а да потърсят лекарска помощ.

Необходимо е децата да бъдат подложени на диета и да поемат повече течности.

Преминалите през спешното отделение деца посещават училища, които се снабдяват с храна от обща кухня. В петък учениците са обядвали пилешка супа, като два часа след това са получили стомашни болки и многократно повръщане. Децата масово са били транспортирани с линейки или от родителите си до болницата. Първите пациенти пристигнали в болницата към 17.00 часа от сливенското село Гавраилово. Последният пациент е приет в 1 часа тази сутрин.

Болните са от селата Стара река, Гавраилово, Струпец, Калояново, Камен и др.

Областна дирекция по безопасност на храните-Сливен е затворила фирмата за кетъринг, която е доставила храната, съобщи директорът на дирекцията д-р Пламен Пенчев. По думите му става дума за натравяне с пилешка супа. Взети са били проби от храната, като резултатите от изследванията ще бъдат готови най-рано в понеделник. Според д-р Пенчев става въпрос за инцидентен случай.

Фирмата, доставила обяда на учениците, има договор за кетъринг на 21 училища в общините Сливен, Котел и Твърдица, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Бисерка Василева.

Изписват част от натровените деца
netinfo

Други новини от Сливен