Европейската комисия да започне международно разследване за концентрация на медийна собственост и нелоялна конкуренция на медийния пазар у нас. За това настояват от Съюза на издателите в България, които представиха „Бяла книга” за свободата на медиите в България, пише NOVA.

В книгата се казва, че независимите медии и журналисти в България са подложени на безпрецедентен натиск и множество обективни трудности да съществуват, предаде БГНЕС. А ако проблемите, посочени в тази „Бяла книга, не бъдат решени, свободните медии в България ще изчезнат напълно.

Съюзът на издателите в България представя няколко решения на проблема.

Сред тях е искането от ЕС да бъдат изпратени независими наблюдатели – международни прокурори, които да проследят в детайли всички обвинения и предварителни разследвания срещу журналисти и издатели в България.

Записано е още, че препоръка на СИБ към ЕК е да изиска повече прозрачност и да повиши контрола за начина, по който се харчат комуникационните бюджети по европрограми в България. 

Книгата е  ретроспекция на факти и събития, случили се от 2006 г.  насам. Тогава страната ни е била на 36-о място по свобода на словото, а днес - на 109-о.

Според издателите, причините за този спад е концентрация на голяма част от медиите в ръцете на един човек - Делян Пеевски, натиск от страна на институциите и икономическата криза. 

Делян Пеевски на свой ред излезе с открито писмо до медиите, в което нарече документа „пасквил“. В него той казва:

Днес задкулисието само излезе на светло, за да представи поредния си пасквил, наречен „Бяла книга за медийната свобода в България“. Тези, които години наред узурпираха истината и менторстваха над обществото, за да прикрият истинската си същност, тези – които надменно приемат себе си за „елита“ на нацията, се събраха днес в луксозен хотел, за да се „оплачат“ пред представителите на Европа, че в България вече има мнение, различно от тяхното, че има медии, които ги разобличават. Да има.“

Според Пеевски „тези хора вече са под светлината на прожектори и това ги е изнервило до краен предел. Няма да ме уплашат жалките им мероприятия, фалшивата пропаганда и несъстоятелни тези“, добавя той.

„Аз притежавам само медии, с които да разобличавам такива като вас. И ще продължа да го правя, защото вярвам в истината, в правото на всеки да изразява мнението си свободно, вярвам в бъдещето на България и не съм част от т.н „Преход“, ограбил страната ни, към който вие всички принадлежите.“, се казва още в откритото писмо на Пеевски.

„Гледам ви събрани заедно – Прокопиев, Донев и Дончев, българските олигарси, приватизирали икономиката на страната, узурпирали националните телевизии и съдебната система, създатели на политически проекти (като ДСБ и „Да, България“) и на мрежи от зависими НПО-та за уличен натиск, слезнали от луксозните си лимузини в петзвездния хотел „Балкан“, да обяснявате на придворните си журналисти и зависими грантаджии как трябва да „изглежда“ медийната среда, след като до скоро нямаше друга медия или друго мнение, различно от вашите, неминуемо ви асоциирам с мафиотите от филма „Кръсникът“, събрани на фамилна среща. Липсва само Вашия създател – „Капо ди тути капи“ Иван Костов. Но колкото и романтичен да изглежда днес „Кръстникът“, времената вече са различни, а вашето време исторически изтича.“, завършва писмото си Делян Пеевски.

nova.bg