/ Продължаваме Промяната
За първи път розопроизводителите са подкрепени от държавата и за тях са отделени пет милиона лева. Това каза пред журналисти в Карлово министърът на земеделието д-р Иван Иванов. Той присъства на ритуала "Розобер", част от Празника на розата в града.

По думите му у нас има регистрирани около 2800 розопроизводители, а до момента по мярката са кандидатствали над 1500. Средствата ще се разпределят между подалите заявления в Общинските служби по "Земеделие" и след като се обработят и проверят дали има запустели площи, ще започнат плащанията, обясни министърът. 

Откриват розобера в село Буново

На журналистически въпрос как държавата може да съдейства за решаването на един от основните проблеми в бранша, а именно липсата на работна ръка, Иванов отговори, че Министерството на труда и социалната политика е направило нужното с обявления, за да се наберат такива работници. На територията на страната има не малко украински бежанци, които са приканени да участват в нашия пазар на труда и, ако те се включат, са добре дошли, но полагането на труд в България все пак е доброволно, допълни министърът. 

Министър Иванов коментира и посочени от розопроизводители пропуски в Закона за маслодайната роза. По думите му в следващите седмици, когато свърши кампанията им, ще имат среща във връзка с изменения в закона. 

Ритуалът "Розобер", част от Празника на розата 2022, се проведе в розовите градини на Карлово с участието на фолклорни формации. На празника присъстваха кметът на града Емил Кабаиванов, народни представители, посланици, стотици гости.

В 10:30 часа ще започне шествие, начело с Царицата на розата и фолклорни състави от община Карлово, което ще тръгне от ул. "Водопад" и ще завърши на площад "20-ти юли". Демонстрация на розоварене ще се проведе в Историческия музей в града от 12:00 часа.

Програмата ще продължи в 20:00 часа на площад "20-ти юли" с концерт на Военния духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада, квартет "Дестини" и Петя Буюклиева. Празникът ще завърши със заря.
БТА