Искрен Веселинов
Искрен Веселинов / БГНЕС, архив
Държавата и общините ще освобождават от вноски по наем и аренда засегнатите от кризата граждани и фирми. Това прие Правната комисия на заседание днес, на което се обсъжда на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. Новината оповести във Фейсбук профила си заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.

Това бе и едно от предложенията, направени от ВМРО преди ден.

Пресцентър на НС

До отмяната на извънредното положение за срока на неговото действие по решение на Министерския съвет министрите, областните управители и ръководителите на други ведомства, предоставили под наем държавни имоти, могат да приемат решения за намаляване на размера на наемите или за освобождаване от заплащането им изцяло или частично на отделни категории физически и юридически лица – наематели на държавни имоти, които са преустановили или ограничили дейността си вследствие на мерките и ограниченията, прилагани по време на извънредното положение - това гласеше предложението на ВМРО.





ВМРО: Държавата и общините да освободят засегнатите от наеми, данъци и такси


До отмяната на извънредното положение за срока на неговото действие общинските съвети да могат да приемат решения за намаляване на размера на наемите за общински имоти, на отделни местни данъци и такси или за освобождаване от заплащането им изцяло или частично на отделни категории физически и юридически лица, които са преустановили или ограничили дейността си вследствие на мерките и ограниченията, прилагани по време на извънредното положение, пък беше другият текст, предложен от партията на Каракачанов.

Другото предложение, което правната комисия също прие, се отнася за защитата на длъжника от наказателни лихви и други неблагоприятни последствия при забава по кредити от банки, добавя се и подобна защита от колекторските фирми и фирмите за бързи кредити. Това предложение войводите направиха още на 25 март, но при първия варинт на закона то беше отхвърлено. Такива предложения вчера внесоха в свой законопроект и от ГЕРБ.

Спорен остава въпросът за освобождаване от данъци и такси, съобщи в профила си Искрен Веселинов.