/ ThinkStock/Getty Images
Манипулативни са твърденията, че без лимит на обезщетенията за близките при катастрофи премиите на застраховката „Гражданска отговорност“ може да достигнат до 1000 лева, се посочва в открито писмо на Института за пътна безопасност до Менда Стоянова.

Експерт: Предложените промени в Кодекса за застраховането са необосновани

От организацията призовават председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси да изпълни разпореждането на премиера Бойко Борисов за провеждане на широк дебат по темата.

Институтът пита Стоянова, дали работи за застрахователните компании и настоява да оттегли предложението си за таван на обезщетенията за близки.

Финансовите измерения на един морален казус - обезщетенията при смърт на близък

„Считаме, че е целесъобразно да се предложат пакети от мерки, обхващащи целия спектър на застраховката „Гражданска отговорност“, включително и адекватна система ”Бонус-малус”, за да не се налага през няколко месеца да се коригира Кодексът за застраховането“, се посочва още в писмото. Да се намали признаването на административните разходи  за „Гражданска отговорност“ с 10%, а лимит да има единствено за допълнителния кръг лица, произтичащи от тълкувателното решение на Върховния касационен съд от тази година, предлага още Институтът за пътна безопасност.