/ БГНЕС
Оставките вече не са отдушник на натрупаното напрежение, каза депутатът от ДПС.

​"Вероятно има натрупани проблеми в системата, ако премиерът следва тази логика трябва и други оставки да поиска, тъй като доста системи стоят нереформирани. Това е ​​и нашата основна критика към бюджета, когато дебатирахме в първо четене и сега предстои дебат на второ четене, вторник и сряда. Така че, няма нищо нелогично в тези оставки. Въпросът целият е, че според нас оставките вече не са..., оставките на министри вече не са отдушник на натрупаното напрежение." Това каза по БНР депутатът от ДПС Йордан Цонев във връзка с оставката на социалния министър.

По повод думите на вицепремиера Дончев относно Бюджет 2020, Цонев отсече:

"Тази арогантност е много типична за Томислав Дончев. Дето се вика, той е от вчера политик, да дава акъл на хора, които са правили реформи, благодарение на които... Вижте, в България са правени истински реформи по времето на Костов, правени са истински реформи по времето на СДС, правени са истински реформи, когато ни приемаха в ЕС и НАТО, когато тези политици ги нямаше на хоризонта. Значи, последните хора, които ще дават оценка за реформи са тези, включително и Дончев",беше зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Дончев: Търсим максимален ефект от всяка инвестиция с европейски средства

"Ще отговоря така по въпроса за реформите. Да, вие сте едни и същи и ние от вас не очакваме реформи, обаче хората и системите очакват. Защото, по-миналата сряда си спомнете какво каза премиерът след срещата с родителите на починалото детенце в началото на МС. Той каза – „Ние осигуряваме пари непрекъснато, харчим и в замяна получаваме разплакани родители. Това честно ли е?” Това бяха точните му думи, цитирам. И ще си позволя да отговоря на премиера и на Дончев: - Не, не е честно. Но, когато не правиш реформи, когато един сектор работи във вид, в който такъв модел, да кажем здравеопазването, за него говоря, няма никъде, този, българският модел той е уникален, няма го в нито една от европейските държави. Няма го в Канада, няма що в Щатите, няма го никъде. Ние сме уникални. Разбирате ли, няма как този сектор с този монопол, по този начин болници, по този начин конструирани харчове, няма как този сектор всяка година да наливаш в него по няколкостотин милиона и да очакваш, че ще се подобри ефективността... ", разкритикува.

"Нека да си завърша мисълта, защото това е отговор на оценката за бюджета и на това, което е казал Дончев. Вие ме провокирахте с въпроса си, много добре ме провокирахте, да отговоря. Няма как да правиш същото десет години и да очакваш друг резултат. Ние искаме да има реформи, обществото иска да има реформи в нереформирани сектори. И този бюджет наистина е „повече от същото”. И кое е същото? Повече приходи – да, защото икономическият цикъл е ръст и повече разходи. Обаче разходите, питам аз, ефективни ли са? Отговорът на обществото е – не. Отговорът на самия премиер е – не. Защо, след като даваш по 500 милиона всяка година повече за здравеопазване идват при теб разплакани родители? Защото системата не функционира добре. Защо в системата на социалната сфера се наливат всяка година повече пари и оставките на социалните министри хвърчат със същата скорост, с която хвърчат и оставките на здравните? Защо повишаваш трета, четвърта година подред парите на учителите, което е справедливо и така трябва да бъде, но продължава и средното и висше образование да бълва неграмотни и неподготвени за пазара на труда хора?"

През бюджета се виждат какви ще бъдат реформите, реформите се правят с програма, реформите се правят с политическа воля и със съгласие. Ако една реформа се започне, да речем в здравеопазването или висшето и средното образовани или където искате, или в социалната сфера, трябва да покажеш на обществото как ще изглежда тя след години в нейния завършен вид. Трябва да поискаш съгласие от останалите политически партии, да не яхат недоволството. Трябва да имаш тази воля и тогава в бюджета ще видиш отражението на стъпките от тази реформа. Ще го видиш в бюджета това отражение. И ние казваме, че... Много често министър Горанов и правилно казва на тези критики: „Бюджетът е финансово-счетоводния баланс на страната, приходи-разходи, вие как си представяте в този баланс да правим реформи?” Не, ние не си го представяме, ние обаче виждаме отражението на намеренията ви за реформи в този бюджет, и в предния, и във всеки бюджет. И отражението е, че няма да има такива реформи. Разбирате ли? Затова критикуваме бюджета", мотивира още позицията на ДПС Йордан Цонев.

Цонев: Наливането на пари в нереформирани системи е най-големият порок на Бюджет 2020 (ВИДЕО)

Защото, ако в него виждахме стъпки за реформи, щяхме да кажем: Да, ето, следва се някаква логика, някаква мисъл, тези сектори се реформират... Ние сме на едно от последните места в Европа по ефективност на харченето на публичните средства. Един лев, едно евро, има една от най-ниските ефективности в Европа. Защото са нереформирани големите социални системи. Ето, това е оценката ни за бюджета. И затова казахме, че този бюджет е „повече от същото”, а същото е - харчене без сметка, харчене в нереформирани сектори, харчене без ефективност. И Дончев дори не съзнава колко е прав, като казва – „Какво очаквате от нас, ние ще правим същото.” Същото не е О,Кей за обществото. Вие доволен ли сте от здравеопазването? Не, не сте. Хората доволни ли са от социалната политика...?", каза още Цонев.