Инвалид се жалва от дискриминация - не го пускат в чалга клубове
Инвалид се жалва от дискриминация - не го пускат в чалга клубове / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Пети състав на Комисията за защита от дискриминация ще проведе заседание по жалба на пловдивчанин в инвалидна количка, който твърди, че му е отказан достъп в две чалга заведения в града.

Според жалбоподателя в едното заведение не било прецедент да не го допускат с инвалидната количка и достъп му е отказван вече няколко пъти.

Във второто заведение, което било с много стълби, приятелите му на ръце почти го пренесли през тях, но охраната се появила и казала, че не може да влязат, защото вътре имало много хора и нямало кой да пази жалбоподателя.

В становищата на фирмите, стопанисващи заведенията, се посочва, че във въпросната вечер заведенията били пълни и капацитетът не позволявал приемането на още хора. Ответните страни твърдят, че липсата на капацитет е била причината жалбоподателят и компанията му да влязат.

В едната дискотека имало студентско парти с предварителна резервация, на което имало промоции и затова било пълно. В другата се провеждало тематично парти. Практика било и в двете заведения при запълнен капацитет да не се допускат повече хора от съображения за сигурност.