храм Александър Невски
храм Александър Невски / Sofia Photo Agency, архив
Общински съветник иска да се махне паркингът на депутатите там
Пространството около храм-паметника „Свети Александър Невски” в София да стане пешеходна зона, а депутатите да останат без паркинг. Това е предложението на общинския съветник от  „Политическа група 5” Симеон Славчев. Пред Дарик той обясни, че до две седмици ще бъде напълно забранено паркирането на автобуси на площада пред храма. От средата на ноември туристическите возила ще спират на старата Централна автогара, която в момента се ремонтира.

След дългогодишни битки Столична община най-накрая реши да преустанови практиката автобуси да спират пред храм-паметника „Свети Александър Невски”, съобщи общинският съветник Симеон Славчев.
 
Без автобуси около "Александър Невски ", местят туристическия паркинг

"Имаме решение автобусите да се преместят на старата автогара. В момента там се полага чакъл, тъй като пространството е като разорана нива. Силно се надявам в рамките на десет дни до две седмици да приключи. Тогава със заповед автобусите се местят от пространството пред храма на бившата автогара", обясни общинският съветник.

От следващото лято ще започне и обновлението на площада. Славчев предлага след ремонта да бъде забранено изцяло автомобилното движение в района. Това обаче може да лиши депутатите и общинските съветници от места за паркиране. "Силно се надявам от догодина самото пространство да бъде превърнато в пешеходна зона като част от цялостната концепция за изграждане на повече пешеходни зони в София. Мислим дори да бъде премахнат целият паркинг за коли, който съществува около храм-паметника", обясни Славчев.

Да стигнеш до храма "Александър Невски" - тест за оцеляване

На въпрос дали тази идея е съгласувана с ръководството на Столична община, съветникът отговори, че тепърва предстои да бъде дискутирана и силно се надява, че ще се стигне до консенсус по нея.