/ Thinkstock/Getty Images
Грипът у нас достигна своя пик. От днес грипна епидемия е обявена в областите Враца и Монтана, учебните занятия в тях преустановяват до петък. В грипна ваканция са и учениците в София, а от утре грипна епидемия обявяват областите Русе и Кюстендил, както и община Варна. Пред Дарик директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни, че заразяването с грип става най-лесно тогава, когато болен се изкашля в близост до храната на здрав човек.

Грипът достигна своя пик в страната, къде не се учи и докога?
 
При грипна епидемия се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в болниците, както и провеждането на профилактични имунизации.
 
Въпреки че учениците в много населени места са във ваканция, начини за заразяване има и те основно са два, информира Дарик проф.Тодор Кантарджиев:
 
„Въздушно-капковият е единият, а вторият е капките по повърхностите и това, което пипаме. Банкноти, които пипаме, дръжки на градския транспорт, плоскости и т.н. Няколко часа вирусът е жив и ако пипнем, а след това си пипнем носа, очите или устата, се заразяваме. Най-важното е да се избягва хранене на места, където има кашлящи хора. Някой ако ти кашля срещу сандвича, вероятността да се заразиш е най-голяма“, посочи той.

Проф. Кантарджиев: Достигнахме пика на грипа
 
Ситуацията с грипа у нас достигна най-голяма динамика.
 
Само днес се взе решение от утре грипна епидемия да се обяви в община Варна, където учениците няма да имат занятия до шести февруари, включително. До втори февруари няма да се учи в Русенска област, както и област Кюстендил. Подобна е ситуацията и в община Сливен, която също обяви грипна епидемия. В област Хасково се удължава грипната ваканция в общините Хасково, Любимец, Симеоновград, Харманли и Стамболово до 2 февруари, включително.

Заради грипа и срока: Повече ваканция за учениците, да се избягват събирания на закрито
 
От утре до края на работната седмица се преустановяват учебните занятия и в община Димитровград. В грипна епидемия тази седмица е и област София град.
 
До 31 януари няма да се учи в Ямбол и Габрово.
 
Положително е, че някои области са отчели намаляване на заболяемостта, подчерта проф. Кантарджиев. Сред тях са Перник и Пазарджик.

Д-р Ненков: Не се правете на герои, взимайте си болничен при грип