Христина Христова: Не бързайте да плачете за краха на НДСВ
Христина Христова: Не бързайте да плачете за краха на НДСВ / Sofia Photo Agency, архив

Много хора няма да могат да разчетат абревиатурата НДСВ днес, затова и тя остана като марка - партия, която е управлявала два мандата нашата страна. Това каза в интервю за предаването „Седмицата" по Дарик председателят на НДСВ Христина Христова.

„Не бързайте да плачете за краха на НДСВ. В смисъл да се казва такова съждение, защото тест имаше скоро - местните избори в края на октомври миналата година. Поех в тежък период НДСВ. Мисля, че излязохме от шока и подходът най-накрая да обърнем внимание на хората и организациите, а не да функционираме само като партия, се оказа правилен. Сега сме четвърта политическа сила", подчерта Христова.

Резултатът от тези местни избори е подобен на резултата ни на местните избори през 2007 г., когато НДСВ беше в управлението на страната, заяви още Христова и отбеляза, че отново има кондиция и консолидация в НДСВ.

НДСВ правеше невероятни политики в областта на финансите и икономиката, и някак си функционираше партията и експертният й потенциал на макрониво. Ще поставим този мост към живота на хората, каза председателят на НДСВ.

За участието на НДСВ в Тройната коалиция Христина Христова коментира, че не е приключила дискусията в партията по този въпрос и тази тема е болезнена. "Влизането на НДСВ в Тройната коалиция беше плод на държавнически подход, главно на нашия лидер", уточни Христова.

По отношение на Меглена Кунева и нейната партия Христова посочи, че НДСВ много е помогнала на Кунева. "Внимателно ще наблюдаваме каква политическа партия ще се роди. Ще следим какви ценности ще се заложат. Това, което ни липсва в говоренето на Кунева, е икономическа програма - как ще излезе България от икономическата криза. Вярвам, че ще бъдем в един спектър от политически ценности с Кунева", отбеляза председателят на НДСВ.

За евентуална коалиция между НДСВ и "България на гражданите" Христова каза, че в политиката никога не се казва никога. Тя обясни, че когато има принципна основа, когато има близост на ценностите, може и да има коалиция, "но ми липсва очертаване на приоритетната национална цел от страна на "България на гражданите".

За предстоящия конгрес на НДСВ, на който се очаква да се избере нов председател на партията, Христова заяви, че председателят на Контролния съвет Минчо Спасов, както и проф. Огнян Герджиков са си направили отвод. Така за поста председател на НДСВ на 17 юни ще се избира между Христина Христова и Любка Качакова.