/ Thinkstock/Getty Images
Холандия подлага на референдум закон за подслушването
95100
Холандия подлага на референдум закон за подслушването
  • Холандия подлага на референдум закон за подслушването
Холандия подлага на референдум закон, даващ повече правомощия на службите да подслушват и следят. Цял квартал може да бъде подслушван заради един заподозрян, живеещ в него, при положение че устройства като телефони, компютри или смарттелевизори са уязвими за хакерски атаки,  предвижда приетият през юли закон, който трябваше да влезе в сила от началото на следващата година.

Студенти, отхвърлящи подслушването на холандските граждани от службите за сигурност, се пребориха за организирането на консултативен референдум за бъдещия закон. Проверка на Избирателната комисия в страната показа, че искането за референдум за новия закон е подписано от повече от 300 хил. души, което задължава правителството да организира допитването.
Съгласно закона службите за сигурност и разузнаването ще могат да използват система за масово подслушване на интернет комуникациите, както и на граждани, които не са под подозрение, обясняват на сайта си студенти от Амстердамския университет, опасяващи се, че законът ще има тежки последици за свободата.

През 2015-а: АНС спира да събира данни за телефонните разговори на американците

С този закон всички съобщения във "Фейсбук" например биха могли да бъдат прехващани от даден град и съхранявани с години, отбелязват организациите, отговарящи за кампанията за референдума. Събирането на сведения чрез телефоните, електронната поща и интернет може да става само ако има причина, заяви на свой ред на сайта си холандското правителство, уверявайки, че личният живот на гражданите ще бъде максимално защитен.

Холандският избирателен съвет обяви, че е достигнат прагът от 300 000 подписа, необходими за организиране на референдум за закона, който ще определи правомощията на службите на разузнаването и службите за обща и военна сигурност.

"Референдумът вероятно ще бъде съчетан с общинските избори на 21 март 2018 г.",  допълват от Съвета.

Резултатът от референдума не е задължителен, но ако поне 30 процента гласуват против закона, това може да накара правителството да преразгледа текста, уточняват от Избирателния съвет. 
 
Холандците казаха "не" на Украйна в Европейския съюз

Това ще е втори подобен референдум в Холандия. През април 2016 г. консултативен референдум, свикан от евроскептични организации, отхвърли ключово споразумение между Европейския съюз и Украйна, поставяйки премиера Марк Рюте в неловко положение пред останалите 27 страни членки, ратифицирали споразумението, и налагайки договаряне на компромис, одобрен година по-късно, припомнят световните медии.