Горя старозагорското сметище
Горя старозагорското сметище / снимкa: Дарик - Стара Загора
Горя старозагорското сметище
19818
Горя старозагорското сметище
  • Горя старозагорското сметище

Пожар горя в сметището в Стара Загора. Към 3 часа тази сутрин огнената стихия е овладяна. Към момента няма замърсяване на въздуха в града и региона.

Община Стара Загора създаде нужната организация за потушаване на пожара, възникнал малко след полунощ на територията на старозагорското сметище. Според предварителна информация палежът е умишлен и е обхванал двете нива на сметището. Веднага след получения сигнал е изпратена цялата налична техника на Пожарната и „Нелсен чистота", а за да се потуши огънят са използвани над 300 тона вода.

"В момента работата на екипите продължава и се взимат необходимите мерки за прекратяване на тлеенето и задимяването, от което най-засегнати са село Християново, село Еленино и западната част на Стара Загора. Това каза в интервю за Дарик началникът на Регионалната екоинспекция Нанчо Видев:

"Наш екип е на място. Няма завишение на замърсяването, но неприятното е, че миризмата от горенето се усеща. Непрекъснато следим качеството на въздуха в Стара Загора на всеки 5 - 10 минути", обясни Видев.

Пръскането с вода също продължава, а всички екополицаи пренасочват наличната техника към сметището, за да се зарине с пръст и по този начин се капсулира тлеенето. Вятърът в района затруднява работата на екипите, но до 17 часа днес се очакват и реални резултати от предприетите мерки за извънредната ситуация.

 От строителните обекти в Стара Загора се извозва пръст до сметището, като пожарът е почти овладян, каза за Дарик заместник-управителят на фирма "Нелсен чистота" Стоян Димитров.

В момента пожарът се овладява с техника на старозагорската фирма "Нелсен чистота", каза заместник-управителят Стоян Димитров: "10 работници с пет коли са на мястото на пожара. Хората непрекъснато се сменят".