Днес преди обяд ще бъде слънчево. Никъде не се очаква червен код вече. Но в част от страната (8 области) е обявен оранжев код за горещо време - Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. Там се очакват температури между 38 и 40 градуса. В останалата част на България кодът е жълт, а очакваните температури ще са между 35 и 37 градуса. Единствено във Видин няма опасност от жеги и там кодът е зелен, сочи прогнозата на НИМХ.

Рекордни горещини у нас – температурите на места скочиха до над 40 градуса

НИМХ

След обяд на места, главно в планинските райони, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, локално интензивни валежи и ще прегърми. Ще продължи да духа до умерен вятър от запад-северозапад и с него в северната половина от страната дневните температури ще се понижат, но ще остане горещо. Привечер вятърът ще отслабне и ще се ориентира от североизток. Максималните температури ще са от 34-36 градуса в северозападните райони от страната до 40 градуса на места в Южна България.

Преди обяд над планините ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотрайно. Локално са възможни временно интензивни валежи и гръмотевици. Ще духа умерен северозападен, по високите и открити части - силен западен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 29 градуса, на 2000 метра - около 21 градуса.

В планините ще преобладава слънчево време
iStock/Getty Images

Над Черноморието ще бъде слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали краткотрайно. Максималните температури на въздуха ще са между 30 и 35 градуса. Температурата на морската вода е 24 - 27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Захлаждане у нас ще настъпи към края на седмицата, а температурите ще се върнат към нормалните за периода стойности. Това захлаждане обаче няма да дойде безпроблемно. В четвъртък и петък на места ще има силни гръмотевични бури и голяма вероятност за градушки.

През почивните дни вече ще е по-спокойно, без валежи и с температури до 35-36 градуса.

море
iStock/Getty Images

НИМХ, БТА