Владислав Горанов
Владислав Горанов / БГНЕС
"България се присъедини към една декларация, инициирана от холандското правителство, в която се констатира, че авиацията, като бизнес, генерира огромен обем от въглеродните емисии.

Самата декларация отправя апел към Европейската комисия (ЕК) да извърши анализ и да предложи на парламента и на съвета възможно решение в посока ограничаване или облагане на дейността на авиационните оператори“, заяви в кулоарите на парламента Владислав Горанов.

Той подчерта, че декларацията е била просто изявление на подписалите я държави, а дали ЕК ще разработи законодателно решение, е въпрос на нейна преценка.

Така финансовият министър отговори на обвиненията,
които вчера отправи към него евродепутатът Радан Кънев. В профила си във Фейсбук Кънев написа, че заедно с финансови министри на други държави Горанов тайно е подписал от името на България „Общо политическо изявление“, в което се призовава ЕК да предприеме действия за данъчно облагане на самолетните полети.



От 2020 г: Франция въвежда 1,5 евро данък върху самолетни билети

Твърде рано е да се дава отговор на въпроса дали това ще се отрази на цената на самолетните билети, защото би било спекулативно, не е съгласен с него Владислав Горанов.

Ако този проект все пак бъде подготвен от комисията, той трябва да премине през Европейския съвет и Европейския парламент, но ще се превърне в законодателно решение само и единствено, ако държавите-членки се обединят около него, обясни на свой ред финансовият министър.

Институт предлага 20% приходите от облагането на доходите да отиват в общините

Той разкри още, че решението България да се присъедини към тази декларация, е взето след дебат в Министерски съвет.

Горанов: С ниските местни данъци и една плочка няма да може да се смени