Глоба за всеки, който реабилитира комунизма, предлагат от ДСБ и БЗНС
Глоба за всеки, който реабилитира комунизма, предлагат от ДСБ и БЗНС / снимка: Reuters
Глоба за всеки, който реабилитира комунизма, предлагат от ДСБ и БЗНС
57669
Глоба за всеки, който реабилитира комунизма, предлагат от ДСБ и БЗНС
  • Глоба за всеки, който реабилитира комунизма, предлагат от ДСБ и БЗНС

С парична санкция да бъде наказван всеки, който се опитва на реабилитира комунистическия режим или да отрича престъпния му характер. Такава съвместна идея имат от ДСБ и БЗНС. По този повод от Синята коалиция съвсем скоро ще внесат законопроект срещу реабилитацията на комунистическите престъпления. Новото предложение е всеки, който прокламира, че режимът не е бил престъпен, да понесе финансова санкция.

На въпрос какъв е поводът за идеята, от земеделския съюз и ДСБ отговориха, че все повече са зачестили случаите, при които в общественото пространство се отричат издевателствата на комунистическия строй. Сините поясниха, че санкциите не трябва да бъдат насочени към хора, които носят тениска с лика на Тодор Живков, например, а към хора, които прокламират, че режимът не е бил престъпен.

Веселин Методиев от ДСБ обясни: „Масови са поводите. Дали ще бъде министър-председателят на България, дали ще бъде журналист, дали ще бъде медия, тоест дали е физическо лице или институция, в случая не става дума за различия. Отговорността трябва да бъде адресирана еднакво до всички, които си позволяват със своето поведение, със своите думи да реабилитират този режим".

В едно от телевизионните си интервюта през 2010 г. самият министър-председател Бойко Борисов също изтъква постиженията на тоталитарния лидер Тодор Живков: „Една стотна от това, което е построил той за България и което е направено за тези години, да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би бил огромен успех за всяко правителство".