Гледат делото за бюлетините в Костинброд по съкратената процедура
Гледат делото за бюлетините в Костинброд по съкратената процедура / снимка: БГНЕС, архив

Делото за незаконните бюлетини в Костинброд ще се гледа по съкратената процедура. Обвинение след скандала, който избухна ден преди парламентарните избори миналата година, бяха повдигнати единствено на бившия секретар на МС Росен Желязков.

Заради съкратеното съдебно следствие Желязков и адвокатът му се отказаха от повторните разпити на десетина свидетели, сред които Мая Манолова, кметът на Костинброд Милен Димитров и бившият правосъден министър от служебния кабинет Драгомир Йорданов.

Днес адвокатът на Желязков Трендафил Трендафилов поиска отново да бъде върнат обвинителният акт на прокуратурата за преработване, тъй като не е отговорено на въпроса защо са отпечатани бюлетините и каква се предполага, че е била облагата на Желязков.

Съдът не уважи искането с мотива, че всички пропуски са коригирани след първото връщане на обвинителния акт. Делото продължи с разпита на Йордан Бончев, собственик на печатницата, извършила производството на бюлетините. Заедно с него бяха призовани съпругата му Олга и редица служители на фирмата Мултипринт.

Пред съда Бончев подробно се опита да обясни как протича целият процес по отпечатаното на бюлетините, колко технологичен брак е предвидено да има, за да изясни наличието на над 350 000 допълнителни бюлетини, които бяха открити при акцията на ДАНС и прокуратурата през месец май 2013. Собственикът на печатницата разказа още, че незабавно след като е спечелил обществената поръчка, обявена от Министерския съвет, е подал информация в МВР, откъдето да бъде осигурена охрана на помещенията, където се съхраняват бюлетините.

Бончев отказа всякакъв коментар пред медиите извън залата.

Бившият главен секретар на МС Росен Желязков също отклони всички журналистически въпроси с аргумента, че каквото има да каже, ще го каже пред съда.

Желязков отговаря за това, че не е упражнил контрол върху работата на служителите от администрацията към Министерски съвет за печатането на 8 343 000 бюлетини за гласуване.

Според прокуратурата са били грубо нарушени изискванията за съхранението на изборните листа и технологичния брак, получен при тяхното печатане.

Скандалът с бюлетините избухна на 11 май 2013 г. в Деня за размисъл преди извънредните парламентарни избори. Тогава при съвместна акция на ДАНС и прокуратурата в печатницата на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев в Костинброд бяха намерени 350 000 незаконни бюлетини, извън договорения с МС тираж.