Гиньо Ганев няма да сезира КС за  текстове от Закона за строителите
Гиньо Ганев няма да сезира КС за текстове от Закона за строителите / netinfo

Омбудсманът отказва да сезира Конституционния съд за текстове от Закона за камарата на строителите, но ще внесе в съда поправките в Закона за местно самоуправление и местна администрация.

Омбудсманът на Република България ще обяви мотивите за две свои решения. Първото решение на омбудсмана е отказът за сезиране на Конституционния съд по искане на браншови организации срещу текстове от Закона за Строителната камара.

Омбудсманът беше сезиран в началото на тази година от няколко сдружения – Съюза за стопанска инициатива, Българската предприемаческа камара, Националната асоциация на строителите на жилища в България и Националната строителна федерация. Те твърдят, че „Законът за камарата на строителите и въведеният чрез него Единен професионален регистър по недопустим начин нарушават свободата на сдружаване, ерозират социалния диалог и създават ненужни монополни и квазидържавни структури”.

В същото време към омбудсмана се обърнаха и организации, които не споделят тези виждания и които подкрепят новия закон. Сред тях бяха Българската строителна камара, Българската браншова камара „Пътища”, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската стопанска камара.

Второто решение на омбудсмана е за сезиране на Конституционния съд във връзка с въведения образователен ценз при избор на кметове на общини чрез поправки в Закона за местно самоуправление и местна администрация, които предвиждат, че за кметове на общини могат да се кандидатират само висшисти с образователна степен „бакалавър”.