/ БГНЕС
Главният прокурор предлага на министъра на правосъдието да отправи предложение към Президента на България за издаване на указ за отмяна на натурализация, поставена на лице, придобило българско гражданство с Указ на Вицепрезидента на Република България.
 
Предложението на Иван Гешев е на основание чл. 31 от Закона за българско гражданство (ЗБГ) и във връзка с постъпили материали във Върховната касационна прокуратура за извършена проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), от които става ясно, че лицето е получило българско гражданство на база на неистински документ, а именно Предложение от Министъра по транспорта, информационните технология и съобщенията, издаден на основание чл.16 от ЗБГ.
 
При  направено запитване на ДАНС до Министерство на транспорта през 2019 година е установено, че горепосоченият документ не съществува в архива и в деловодната система на министерството, както и че такъв  документ не е бил подписван от тогавашния министър по транспорта, информационните технологии и съобщенията. От ведомството посочват, че за периода 25 октомври 2010 г. – 2 ноември 2010 г. министър Александър Цветков е бил заместван от зам. министър Ивайло Московски.
 
Съгласно императивните изисквания на чл. 30 от ЗБГ, процедурата за придобиване на българско гражданство по чл. 16 от ЗБГ се инициира само и единствено по предложение на ресорния министър за съответната област, в която Република България има интерес от натурализация на лице или област, в която то има особени заслуги.
 

С оглед преценка за данни за извършени документни престъпления, от преписката са отделени материали и изпратени по компетентност в СРП.