/ БГНЕС
Главният прокурор Иван Гешев настоя Антикорупционният фонд да се извини на прокуратурата.

„Истината няма нюанси и бързо се установява. Очаквам т.нар. „Антикорупционен фонд“ да се извини на институцията Прокуратура на Република България, но това изисква достойнство. Знаем откъде идват хибридните атаки, те няма да спрат нашата работа в името на българските граждани!", призова Гешев в Twitter по повод златото на Илия Златанов, за което той твърди, че е откраднато, и което веднага намери отглас в публикация на въпросното НПО.

Златото е открито в дома на Златанов - на бул. "Симеоновско шосе", става ясно от снимките, публикувани в социалната мрежа и съответно Антикорупционен фонд е пуснал фейк за "Осемте джуджета".
  „След получено разрешение от съдия на Специализиран наказателен съд, на 7 юли 2020 г. се проведе претърсване и изземване в имот, собственост на И.З в София. В хода на претърсването са намерени и иззети голям брой монети от жълт метал, документи и фактури“, посочват от Специализираната прокуратура.

„Към настоящия момент от извършения оглед на част от иззетите веществени доказателства – монети от жълт метал, се установява, че същите съвпадат с върнатите с постановления на прокурори при Специализирана прокуратура от 18 февурари 2020 г. и 26 март 2020 г. във връзка с подадена молба от лицето И.З., в качеството му на управител на „ИЗАМЕТ 1991“ ООД. Монетите са върнати с приемно-предавателни протоколи. В постановленията се посочва, че монетите не са предмет или средство на престъпление и не подлежат на отнемане в полза на държавата и че връщането не би затруднило разследването“, допълват още от прокуратурата.

Монетите са били иззети с протоколи за претърсване и изземване на 17 и 18 юли 2019 г. във връзка с разследване срещу организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи чрез изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери.

Продължава огледа на останалата част от иззетите веществени доказателства и дали съвпадат с върнатите с приемно-предавателни протоколи. При констатирани нови обстоятелства, Специализирана прокуратура ще излезе с нова информация.