/ Sofia Photo Agency, архив
Данаил Кирилов
96150
Данаил Кирилов
  • Данаил Кирилов
ГЕРБ поиска становището на Конституционния съд за съответствие на т.нар. Истанбулска конвенция на българската конституция. Това съобщи пред журналисти председателят на правната комисия Данаил Кирилов.
 
Искането е подписано от 75 народни представители от ПГ на ГЕРБ. Вносителите са представили преписката за ратификация и по законопроекта за ратификация в Народното събрание и осем доклада, написани през последните 4 години с анализ и оценка на възможностите за прилагане на конвенцията в българското право.
 
Към питането са добавени също положителните и отрицателните становища, постъпили в НС.
 
Смятаме, че с това искане максимално и изчерпателно сме представили проекта пред конституционните съдии, коментира Кирилов. По думите му КС със свое решение ще даде най-обективната правна експертиза и заключение.
 
Има две вероятни хипотези какво ще реши Конституционният съд, разясни председателят на правната комисия. Първата е, че конвенцията съответства на Конституцията, тоест е допустима за ратификация, а втората е, че противоречи на основите принципи на закона.
 
Данаил Кирилов уточни, че в момента депутатите са разделени в подкрепата на Истанбулската конвенция. Предварителните заявления по думите му сочели, че ако политически сили запазят позициите си, гласовете „за“ и „против“ са почти равни.