/ БГНЕС
Пълен обрат придоби дебата за размера на депутатските заплати по време на днешното извънредно пленарно заседание. Управляващите от ГЕРБ изненадващо се отказаха от идеята си те да бъдат „замразени” и внесоха предложение да се откажат напълно от тях до края на извънредното положение.

Депутатите дебатират с часове за кредитите и генериците

Така на народните представители ще продължат да им бъдат внасяни осигуровки, но докато не бъде отменено влязлото в сила на 13 март извънредно положение, цялото им трудово възнаграждение ще бъде превеждано по сметка на Министерството на здравеопазването, за да бъде използвано от държавата в борбата срещу разпространението на COVID-19.  

Освен за народни представители, мярката ще важи още за министрите и политическите им кабинети, както и за председателите на държавни и изпълнителни агенции. Идеята депутатите да даряват цялото си възнаграждение срещна широко одобрение сред останалите политически сили.

Горанов: Мярката 60/40 ще бъде оптимизирана, за да бъде по-приемлива за бизнеса

„Горд съм от това решение”, коментира лидерът на Воля Веселин Марешки, който по-рано днес настояваше депутатската заплата да бъде приравнена на минималната за страната, която в момента е 610 лева.

Борис Ячев от „Обединени патриоти” също изрази задоволство от решението на коалиционните партньори. „Удовлетворен и горд съм, че съм част от този парламент”, каза той от трибуната. Колегата му Валентин Касабов пък призова примерът на депутатите и министрите да последва и президентът Румен Радев
БГНЕС