/ БГНЕС
ГЕРБ ще продължи да демонстрира висока чувствителност към явления като корупцията и след евровота, заяви намерение да завърши докрай мандата си и ангажиментите по управленската програма заедно с Обединени патриоти. В декларация от трибуната на парламента във връзка с новата сесия председателят на групата Даниела Дариткова призова БСП да се върне в НС, не защото отсъствието им е проблем на мнозинството, а за демократичния процес.

Управляващите ще продължат с новия стил на политическо поведение. Дариткова посочи, че с коалиционните си партньори са длъжни да загърбят междуличностните конфликти. Тя благодари на групите на ДПС, "Воля-Българските родолюбци" и ОП, за присъствието им в пленарната зала.

Новата парламентарна сесия започна с химните на България и на ЕС

Настоящата сесия на НС започва в разгара на кампанията за изборите за ЕП,а краят й ще е неформално начало на кампанията за местната власт, отбеляза Дариткова. И добави, че със сигурност това ще се отрази върху работата на парламента, който, освен законодателен орган, е и място за изразяване на политически позиции.

Като народни представители от управляващото мнозинство, ние сме длъжни да осигуряваме законодателния процес, който е в основата на провеждането на политики в различни области на обществения живот, подчерта тя. В същото време, отвъд предизборните кампании, имаме ангажимент да гарантираме изпълнението на програмата на правителството като създаваме нормален ритъм на работа на НС, затова от името на ПГ на ГЕРБ държа да препотвърдя нашия ангажимент към правителството и да дам ясен знак, че активното ни участие в предизборната кампания по никакъв начин няма да попречи на работата ни в пленарната зала и комисиите, декларира председателят на групата на ГЕРБ.

Дариткова обърна внимание и на ролята на опозицията в НС като коректив и контрол. В този смисъл сме обезпокоени от продължаващото няколко месеца отсъствие на най-многочислената опозиционна партия БСП, но не защото парламентът е блокиран, а защото българските граждани, гласували за БСП, са оставени без своето политическо представителство, а парламентарният дебат и диалог са подменени със самоцелна конфронтация.

Липсата на основната опозиционна сила в НС не е проблем на мнозинството, а за демократичния процес, обяви Даниела Дариткова. Тя заяви, че управляващите не приемат тезата, че с присъствието си в парламента БСП легитимира управлението на ГЕРБ и ОП. Нашето управление е легитимирано от близа 1,5 милиона български граждани, които са ни подкрепили на последните парламентарни избори, обясни Дариткова.

Тя предупреди, че делегитимирането на парламента като място, в което българският народ е представен в своята цялост и многообразие, е действие, което руши основите на демокрацията и то има своята политическа цена, която ще бъде платена.

БГНЕС

Ще продължим да изпълняваме управленската програма, около която се обединихме с ОП, и след 26 май, потвърди председателят на ПГ на ГЕРБ. Сред основните приоритети на настоящата сесия за управляващите отново ще са икономическото развитие, усилията за максимално висока заетост. ГЕРБ потвърдиха ангажимента си да не увеличават данъците и да продължат борбата с контрабандата и сивата икономика. Важни са също образованието, здравеопазването, енергетиката, земеделието, отбраната, продължаване на реформата в съдебната система.

ГЕРБ сме достатъчно самокритични, за да видим собствените си проблеми, присъствието ни в НС не е самоцел, нито опит да избягаме от проблемите на реалния живот, ще продължим линията на поведение, която ни задължава да съхраняваме доверието на онези български граждани, които са гласували за нас и чрез политически действия да предотвратяваме всеки опит това доверие да бъде разрушено със съмнения за корупция и злоупотреби, обяви в края на декларацията Даниела Дариткова и подчерта, че тази линия на поведение на ГЕРБ няма да приключи в деня на изборите.

В същото време като отговорна политическа сила ГЕРБ сме призвани да се противопоставяме последователно и категорично на опитите за дестабилизация на страната и на желанието на определени политико-икономически кръгове да хвърлят българското общество в хаос и безвластие,обяви тя. По думите й, от осъществяването на подобни революционни авантюристични сценарии ще спечелят само онези, които не са в състояние да се развиват в нормална среда на ред и законност.
БТА