ГЕРБ пресконференция
ГЕРБ пресконференция / БГНЕС
От ГЕРБ призоваха БСП да послушат Сергей Станишев и да поправят политическата грешка, която са допуснали с вчерашното си решение да не подкрепят Истанбулската конвенция. Терминът „социален пол” не трябва да ни притеснява, той означава разчупване на стереотипите за мъж и жена и широко присъства в социологията още от миналия век, коментира на извънредна пресконференция външният министър Екатерина Захариева. Министърът на правосъдието Цецка Цачева уточни, че Народното събрание може да ратифицира документа с резерви.

БСП ще гласува "против" ратификацията на Истанбулската конвенция

Екатерина Захариева
БГНЕС

ГЕРБ не се отказва от ратификацията на Истанбулската конвенция, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева и допълни, че основната цел на документа е да защити жените от насилие:
 
„В 91% от убийствата на жени се извършват от мъже. 35% от тези убийства се извършват от партньор или съпруг. 25% от роднина, 31% от друг познат мъж. И само 9% са от непознат мъж. Аз наистина много се надявам в предстоящите обсъждания, които ще направим, българските социалисти да послушат лидера на европейските социалисти Сергей Станишев и да поправят политическата грешка, както той нарече решението на БСП“.

Трябва дебат за Истанбулската конвенция, смята президентът
 
Захариева е категорична, че понятието „социален пол” не трябва да ни притеснява.
 
„Няма никъде в конвенцията текст, който ще принуди България да признае еднополови бракове, ще въведе някакъв трети, четвърти, пети и шести пол. Терминът „социален пол“ всъщност е от 70-те години на миналия век, който означава разчупване на стереотипите за двата пола - мъж и жена - които поставят жената в неравноправно и подчинено положение“, посочи още Захариева.

Ратифицирането на Истанбулската конвенция няма да задължи България да въведе еднополовите бракове

Цецка Цачева
БГНЕС

Правосъдният министър Цецка Цачева също смята, че текстът в конвенцията, според който полът е социална роля, не представлява проблем.
 
„Категорично не става дума за трети пол, категорично е записано, че понятието „пол“ и легалната дефиниция, която му е дадена в конвенцията, не замества съдържанието на понятията „мъж“ и „жена“, а това е само за целите и нуждата на конвенцията“, допълни Цачева.

Ако ратифицираме Истанбулската конвенция: Мъже, приемащи се за жени, ще ползват дамски тоалетни

Цвета Караянчева
БГНЕС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева съобщи, че в сряда в парламента ще има отворен дебат по текстовете на конвенцията. От петък конвенцията е в НС, стана ясно на брифинга на ГЕРБ. Предстои тя да бъде обсъдена в парламентарните комисии, а след това и от депутатите в пленарна зала.

У нас скочиха срещу Истанбулската конвенция, в нея бил записан „неутрален пол“