/ БГНЕС
Управляващи и опозиция с взаимни обвинения за „хвърляне на финансови бомби“ и „натаманяване на данни“
ГЕРБ и БСП влязоха в поредния остър спор по темата за Брутния вътрешен продукт (БВП) и икономическия растеж на страната.

Повод за него стана политическата декларация на депутат от управляващите Александър Иванов, който се позова на ревизираната оценка на Националния статистически институт, отчитаща ръст в българската икономика от 3,4%.

Това не е никак в унисон с пророкувания от БСП ръст само с 0,8% ръст на българската икономика за 2019 г. През миналата година ръстът на БВП възлиза на 118 млрд. и 669 млн. лева по текущи цени“, заяви той от парламентарната трибуна и подчерта, че спрямо 2018 г. БВП нараства с 3,4%.

Еврокомисията с положителна оценка за България и родната икономика

„Хвърлената от експерта на БСП Румен Гечев финансова бомба, че ръстът на българската икономика е под 1%, ни пращаше не само на опашката на икономическото развитие на Европа, но и ни връщаше в безкрайната чакалня на чужди инвеститори и висок кредитен рейтинг. Нещо повече – господин Гечев залепи черно клеймо на България, че лъжем стратегическия са партньор, в лицето на ЕС“, разкритикува той опозицията.

БГНЕС

Според Александър Иванов левицата разчита единствено на „късата памет“, обвинявайки я за фалита на държавата в края на миналия век, случил се по време на нейното управление.

ГЕРБ и БСП в поредна схватка за икономическия растеж на страната

„Дори без да сте в управлението, сте заплаха за българската икономика“, продължи с критиките Иванов, който определи твърденията на „червените експерти“ като „фалшива новина“.

Отговорът на БСП не закъсня. „НСИ призна пред цяла България, като и БНБ, че близо 4 млрд. лева не са отчетени за времето от 1 януари 2019 г. до 21 декември 2019 г. След нашата декларация изведнъж се намериха тези пари, а НСИ се извиниха с това, че документите от митниците закъсняват“, контраатакува проф. Румен Гечев.

БГНЕС

БСП поиска оставката на Борисов, давал грешни данни за икономическия растеж

Според него данните на националната статистика са „натаманявани в угода на управляващите“, а цялата българска общественост е била подведена. „Второ – как се развивали различните сектори в България и как сте борили корупцията със „сивата икономика“ в цигарения бизнес. А бе, уважаеми колеги, те 5 фабрики излязоха в Добруджа за цигари, съвсем случайно. Излязоха 5 тайни фабрики. Съвсем случайно вашите кметове на са видели стотици ТИР-ове влизат и излизат. Как ще ги видят? Те са късогледи. Трябва да отидат на очен преглед“, пошегува се депутатът с управляващите.