ГЕРБ губят рейтинг заради скандала с бонусите и цените на лекарствата
ГЕРБ губят рейтинг заради скандала с бонусите и цените на лекарствата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Премиерът Бойко Борисов запазва доверието от 38 на сто, но ГЕРБ губи 2 процента от симпатизантите си, коментират социолозите от "Алфа рисърч" на базата на данни от национално представително проучване, направено между 22 и 29 февруари сред 1015 души, съобщава БТА.

Реакцията на кабинета след наводненията в Югоизточна България е оценена като адекватна и способства в най-голяма степен за запазване на досегашното равнище на доверие, коментират социолозите.

Случаите на полицейско насилие обаче, скандалите с бонусите и цените на лекарствата, нанасят сериозни щети върху образа на управляващите, смятат от "Алфа рисърч".

Импониращите на голяма част от реакциите на премиера Бойко Борисов по казуси от широк обществен интерес успяват да запазят в общи линии доверието към кабинета и министър-председателя. Подкрепата за партия ГЕРБ обаче бележи спад с 2 на сто, заключават социолозите.

Към края на февруари склонни да гласуват за ГЕРБ са 23.9 на сто. БСП леко подобрява позиции - от 16 на 17 процента. Социолозите прогнозират, че по-значима динамика в подкрепата за социалистите може да настъпи в зависимост от посоката, в която се развие битката за лидерския пост.

Георги Първанов успява да запази доверие от 33 на сто, но в последните месеци леко се подобрява и рейтингът на сегашния председател Сергей Станишев - от 17 на 20 процента.

Електоралният потенциал на ДПС и доверието в Ахмед Доган са в рамките на традиционните 5 процента. Синята коалиция запазва позициите си - 2.9 на сто. "Атака" получава подкрепата на 1.9 на сто.

Новосформираните организации все още не се възприемат като реална политическа алтернатива, смятат от "Алфа рисърч". Председателят на сдружение "България на гражданите" Меглена Кунева е сред тримата най-одобрявани политици в страната - с 26 на сто доверие. Около 10 на сто от българите заявяват интерес към движението, но едва 2 на сто - твърдо намерение да гласуват за него.

Доверието в правителството, премиера и президента, излъчен от ГЕРБ, се запазва на приблизително същите равнища, както през декември. Оценките за дейността на правителството са 22 на сто положителни и 36 процента отрицателни.

Рейтингът на Бойко Борисов също остава на предишното си равнище - 38 процента положителни оценки, а 33 на сто - отрицателни. Доверието в премиера обхваща по-широки обществени кръгове, отколкото това към кабинета.

Президентът Росен Плевнелиев запазва позитивен рейтинг. Месец след встъпването му в длъжност, положителните оценки за дейността му са 43 на сто срещу 16 на сто отрицателни.

Според "Алфа рисърч" парламентът продължава да страда от дефицит на обществено доверие. Въпреки липсата на нов спад, доверието и към него - 11 на сто, и към председателя Цецка Цачева - 15 процента, остава на ниско равнище, коментират социолозите.

Цветан Цветанов остава най-одобряваният член на кабинета, но събира за първи път повече негативи, отколкото позитиви за своята дейност, отчитат социолозите.

Според данните 56 на сто от анкетираните оценяват положително реакциите на кабинета след наводненията в Югоизточна България. Социолозите отбелязват, че не така стоят нещата с подписването на АКТА без обществен дебат по темата - 42 на сто отрицателни оценки, превишаване на права на полицаи и случаи на полицейско насилие - 69 на сто негативни мнения, скандала с бонусите - 49 на сто, и цените на лекарствата - 58 процента.

Двадесет и седем на сто от българите са на мнение, че отговорност за високите цени на лекарствата носят фармацевтичните компании, но 69 процента са убедени, че отговорността е на НЗОК и Министерство на здравеопазването.