Георги Колев: Проблемът със случайното разпределение на делата се преекспонира
Георги Колев: Проблемът със случайното разпределение на делата се преекспонира / снимка: БГНЕС
Георги Колев: Проблемът със случайното разпределение на делата се преекспонира
77127
Георги Колев: Проблемът със случайното разпределение на делата се преекспонира
  • Георги Колев: Проблемът със случайното разпределение на делата се преекспонира

Проблемът със случайното разпределение на делата е преекспониран. Това заяви в ефира на Дарик председателят на Върховният административен съд Георги Колев. Той заяви, че темата, която набра сила след последните скандали, свързани с дела на Софийският градски съд, измества от дневния ред проблемите с натовареността и финансовото осигуряване.

"Смятам, че е налице изключително преекспониране на случайното разпределение на делата. Всички са съдии в тази система. Всички те се предполага, че отговарят на съответните критерии както за професионализъм, така и етични норми. Просто не разбирам защо се преекспонира в този вариант въпросът. Още повече, че случайното разпределение за мен въобще не е най-същественият проблем в съдебната система. Къде са проблемите по отношение на безкрайното натоварване както на ВАС, така и на редица други съдилища - това са основните проблеми, кадровото осигуряване, финансовата осигуряване. Това са въпросите, които ние трябва да решим", каза Георги Колев.

На въпрос дали случайно кола бутна кандидата за председател на ВКС Лозан Панов, след което се появиха съмнения, че той няма да участва в надпреварата, Колев каза, че крайното мнение трябва да дадат от СДВР и прокуратурата както и когато завърши разследването по въпроса. Към настоящия момент няма каквито и да било данни, че се касае за някакво умишлено престъпление. Налице е случайно транспортно произшествие, заяви Колев и сподели радостта си, че Панов се върна в състезанието за шеф та ВКС.

На въпрос защо ВСС не е успял да се справи с избора на председател на ВКС, Георги Колев напомни, че изборът се прави с квалифицирано, а не обикновено мнозинство. Той припомни, че именно това е и причината от две години да няма избран главен съдебен инспектор от Народното събрание. "Когато трябва да има сериозно съгласие, водещо до квалифицирано мнозинство, разбирате, че това е трудно", коментира Колев.

По думите му едно от най-съществените дела за тази година във ВАС е това с тълкувателното решение, което на практика обяви мобилните камери на КАТ за незаконни. Около 16 200 дела е разгледал и тази година ВАС, коментира председателят му Георги Колев.