Георги Колев: Не приемам упреците към ВАС
Георги Колев: Не приемам упреците към ВАС / снимка: БГНЕС, архив

Няма да приема каквито и да било упреци по отношение на Върховния административен съд и колегите, които разглеждат тези дела. Съдът е арбитър, той преценява законовите поставки и нищо повече. Този коментар направи пред БГНЕС председателят на Върховния административен съд Георги Колев във връзка с изявлението на Томислав Дончев от ГЕРБ по отношение на спрените пари по ОПП „Околна среда”.

На пресконференция вчера Томислав Дончев обясни, че дефектът в начина на функциониране на системата е в цялата държавна машина, включително и в съда. Според ГЕРБ голяма част от процедурите са минали през контрол не само на управляващия орган на ОПОС, но и на Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд и от него също може да бъде търсена отговорност.

„Колегите, които се занимават с тези дела си гледат работата повече от добре”, категоричен бе Георги Колев.

Председателят на ВАС добави, че не би искал да прави категоричен извод дали политиците се опитват да прехвърлят проблема от болната на здравата глава, но така или иначе „винаги виновниците се търсят другаде и това дори не си струва да се коментира”.

„Съдът винаги е бил обект на конкретни критики поради това, че неговите решения не се харесват на едната или на другата страна, но това за мен е без значение. Ние гледаме законовите разпоредби и прилагаме стриктно закона”, категоричен бе Георги Колев.

БГНЕС припомня, че българските общини са заплашени да загубят около 180 млн. лева заради грешките и пропуските, допуснати по време на управлението на ГЕРБ. Грешките са допуснати в системите за управление и контрол на проектите на общините, които са част от ОП „Околна среда”. Пропуски са установени и в провеждането на обществените поръчки. Това е наложило да се спре възстановяването на плащанията от Европейската комисия.

Корекциите са наложени след писмо от ЕК, в което тя подчертава, че спира възстановяването на средствата и изисква бъде извършена повторна проверка на договорите по пет критерия.

Докладът обхваща периода от 2010 до 2013, прегледани са общо 239 договора на 87 общини. Най-много договори са сключени в началото на 2013, т.е. в края на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов.