Ген. комисар на МВР: Хората, които трябва да ни мотивират, нагнетяват напрежение
Ген. комисар на МВР: Хората, които трябва да ни мотивират, нагнетяват напрежение / Sofia Photo Agency

Несериозно е твърдението, че полицията ще спре да изпълнява служебните си задължения, ако не бъдат изпълнени исканията им за 50-процентно увеличение на заплатите, защото в нашата система има морал. Това каза генералният комисар на МВР Павлин Димитров в предаването „Седмицата” на Дарик радио.

Той заяви, че ако има случаи на бити невинни граждани по време на протестите в сряда, то има компетентни органи, които биха могли да проверят и да докажат истината, заяви Димитров. Според него няма опасност събираните лични данни на протестиращите да попаднат в ръцете на хора, които да ги използват по нерегламентиран начин. На въпрос за провокаторите на протеста от сряда Павлин Димитров допусна възможността за организирана провокация, но не пожела да сподели дали разполага с данни или догади коя политическа сила може да стои зад тях.

Павлин Димитров отрече слуховете, че починалият гражданин в 4-то РПУ има нещо общо с протестите и допълни, че е лично засегнат от Атанас Атанасов от ДСБ, който го нарекъл лъжец. Тъмносините твърдят, че мъжът е бил на протеста и е починал след полицейски тормоз, а официалната версия е, че човекът не е присъствал на протестите и е починал от инфаркт. „За мен този човек (бел. ред. – Атанас Атанасов) не съществува вече. Защо, защото той е юрист и много добре знае, че всичко, каквото се случи в тази държава – има институции, има прокуратура, има ред на проверка”, каза Димитров и попита: „При една такава среда може ли полицията да работи спокойно и да е мотивирана да защитава правата на гражданите. При положение, че хората, които трябва да ни мотивират, да оценят труда на органите за сигурност, не го правят, а напротив - нагнетяват излишно напрежение”.

„Това е типичното поведение на офицера от Държавна сигурност Павлин Димитров. Манипулацията и лъжата са основно средство, за да се държи властта”, това каза в предаването „Седмицата” като отговор на изразеното от Димитров мнение депутатът Атанас Атанасов. Той заяви, че като представител на опозиционна партия и като депутат ще направи всичко възможно истината да излезе наяве и правителството да си отиде заради това. „Недопустимо е да умират хора затова, защото протестират срещу властта”, каза още Атанасов.

Цялото интервю с Павлин Димитров четете тук