офис
офис / ThinkStock/Getty Images
2.2 милиона са пълнолетните българи, които казват, че знаят за случаи на шуробаджанащина в своята община. Напрежението между политици и журналисти от последните дни завършва с очевидно обществено порицание за политиците. Скандалите напоследък са поставили подкрепата за властта пред изпитание.

Галъп интернешънъл
Снимка: Галъп интернешънъл

Това са част от изводите от поредния независим от външно финансиране телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ сред 800 души на възраст 18+ години. Изследването е проведено в период: 12-13 октомври 2017 г. Възложено, финансирано и проведено от „Галъп интернешънъл“.

Българите са сред нациите, които най-малко се тревожат от ядрен конфликт

41% отговарят с „да“ на въпроса дали знаят за конкретен случай на уреждане на „свои хора“ от страна на властта в своята община, а 56% отговарят „не“. Тези 41% се равняват на около и над 2.2 милиона души. В такива въпроси не може да се очаква съвършена искреност и това означава, че числото вероятно е по-високо, коментират от "Галъп".

Не личат особени разлики според типа населено място. Симпатизантите на ГЕРБ споделят за случаи на шуробаджанащина в по-малка степен – вероятно това е естественият им защитен рефлекс като привърженици на управляващата партия.

Всеки трети българин се притеснява от отвличане

В хасковския казус 45% вярват на Елена Йончева, а 17% - на Делян Добрев. 8% - на нито един от двамата. Останалите не са запознати или не могат да отговорят. Явно масовото убеждение е, че подобни казуси са повсеместни в страната и това се приема дори автоматично.

Галъп интернешънъл
Снимка: Галъп интернешънъл

Мнозинство от 69% одобрява оставката на Антон Тодоров, включително и сред симпатизантите на ГЕРБ. В дебата на Валери Симеонов с журналистите пък 62% са на страната на журналистите, а 18% са на страната на Симеонов. 5% не избират нито едната от двете опции. 56% смятат, че и Валери Симеонов трябва да подаде оставка, а 35% са на противоположното мнение. Сред противниците на оставката личат привържениците на управляващите.

Галъп интернешънъл
Снимка: Галъп интернешънъл


Галъп интернешънъл
Снимка: Галъп интернешънъл

Скандалите с Делян Добрев, Антон Тодоров и Валери Симеонов очевидно подлага на риск подкрепата за управлението – на фона на напрегнатата ситуация около дебата с президента Радев. И двете партии от управляващата коалиция, разбираемо след скандалните казуси, са изправени пред електорален спад, като в следващите месеци ще стане ясно дали той е само ситуативен.
Агенция Фокус