Гаф в президентството - наричат ромите „мангали, ще има наказани
Гаф в президентството - наричат ромите „мангали, ще има наказани / Sofia Photo Agency, архив

За скандален гаф на президентската администрация алармираха социалните мрежи. Проверка на интернет-страницата на държавния глава показва дискриминационно определение на ромската общност в страната, наречена в името на документ „мангали".

На сайта е качен документ, озаглавен Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 - 2020). Наименованието на файла обаче е смущаващо: "13.NationalStrategyIntegrateMangali.pdf". Националната стратегия бе приета с решение на това Народно събрание през март 2012 г. Минути след като бе съобщено за гафа на страницата на държавния глава, системните администратори на сайта блокираха съдържанието на файла.

Президентството ще провери и ще наложи наказания на виновните за грешката във файла за Националната стратегията за интеграция на ромите, съобщиха от пресцентъра му. "Недопустим и изключително неприятен е начинът, по който е публикувана Стратегията за интеграция на ромите на сайта на администрацията на президента. Веднага след подадения сигнал, за което изказваме благодарност, е направена промяна в наименованието на файла. Разпоредена е проверка за причините, довели до некоректната подмяна на името на документа и ще бъдат наложени наказания на виновните лица", написаха от пресцентъра на президента.

Оттам заявиха, че от началото на мандата политиката на държавния глава е насочена към осигуряване на пълна прозрачност, откритост и достъп до информация и до всички становища и документи, които са свързани с работата на Съветите към президента. "Това очевидно носи своите рискове и негативи", продължава съобщението.

Администрацията на президента поднесе извинения за случилото се и пое ангажимент "изключително стриктно да следи каква информация и по какъв начин се публикува на сайта на президентската институция".

Същевременно по повод гафа с името на файла, под който се появи Националната стратегия за интегриране на ромите, от партия Евророма настояха президентът Росен Плевнелиев „да излезе с официална позиция за мерките, които възнамерява да предприеме Президентската институция спрямо проявите на ксенофобия и нетърпимост". От партията подчертаха, че „мангали" е обидно определение за циганите.