Фелдшерите настояват професията им да придобие юридически статут
Фелдшерите настояват професията им да придобие юридически статут / снимка: БГНЕС, архив
Фелдшерите настояват професията им да придобие юридически статут
73801
Фелдшерите настояват професията им да придобие юридически статут
  • Фелдшерите настояват професията им да придобие юридически статут

В концепцията за развитие на спешната помощ в България през следващите шест години никъде не се споменава, че у нас съществуват и фелдшери, въпреки че точно тези хора извършват 70% от дейността в спешната помощ. Това посочи пред Дарик председателят на управителния съвет на Сдружението на медицинските фелдшери в България Александър Александров.

От името на съсловната организация, която представлява, Александров настоя лекарските асистенти незабавно да намерят място в концепцията. Той определи проекта за развитие на бързата помощ като формален документ, който цели усвояването на евро средства и подпомагането на болници, но не и подобряването на спешната помощ у нас.

Подобни кабинето-чиновнически концепции като тази за развитието на спешната помощ, които се правят без участието на реално работещите в линейките, ще доведат до катастрофа в здравната система, се казва в декларация на Сдружението на медицинските фелдшери у нас, подписана от Александър Александров.

„С настоящата концепция, която те предлагат сега, ще има спешни болнични комплекси, отделни болници, които ще са пет-шест в цяла България, подобни на „Пирогов” и ще искат кадрови ресурси. От къде ще се вземе този кадрови ресурс и кои ще останат да работят на линейките. Искат да си направят нещата по техен неразбираем начин, който ще е половинчат пак, както винаги”, обясни той.

Освен че фелдшерите искат да бъдат включени в концепцията, те ще продължават да настояват професията им да придобие юридически статут, добави Александров.

„Фелдшерската професия по принцип е без юридически статут в момента в България. трябва тази професия да бъде призната от министерството и държавните институции като такава. Защото всъщност сега работим на ръба на закона. В тази концепция 2014-2020 г. от Министерството на здравеопазването за спешната помощ не е споменато никъде, че ние съществуваме като професия и че въобще съществуваме като субекти в спешната помощ”, заяви Александров.

Декларацията с исканията на съсловната организация е изпратена до Президентството, до Здравното министерство, както и до Парламентарната здравна комисия.