Европа е решена да се противопостави на всяка форма на тероризъм, смята Борисов
Европа е решена да се противопостави на всяка форма на тероризъм, смята Борисов / netinfo

Решението на Европейския съюз да включи военното крило на Хизбула в европейския списък на терористичните организации показва, че Европа е не само солидарна с България, но е и решена да се противпостави на всяка форма на теоризъм. Това заяви в писмо до медиите председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по повод решението на Съвета на външните министри на ЕС.

„Искам да благодаря на всички български служби и институции, които работиха с нашите съюзници в ЕС, САЩ, Израел, Австралия и Канада, не само за да се разкрие кой стои зад трагедията на летище Сарафово, но и за да можем всички в България и Европа да бъдем по-силни и по-сигурни днес”, посочва бившият премиер.

„Решението идва една година след трагичния атентат на летище Сарафово, в който загинаха един български гражданин и петима израелски туристи. През февруари 2013 г. правителството на ГЕРБ обяви, че има достатъчно основания да се смята, че хора свързани с военното крило на организацията стоят зад атентата. Тогава България поиска от ЕС адекватни мерки, които да защитят европейските граждани от подобен тип атентати. В месеците след февруари, както стана известно от изявление на вътрешния министър Цветлин Йовчев, са открити допълнително следи, които потвърждават първоначалната теза”, пише още в писмото си Борисов.

„Днес ЕС изпрати ясно и категорично послание към всички компоненти на ливанското общество - ние ще продължим да работим с всички партии, които участват в легитимния политически процес, ще подкрепяме националния диалог и институциите на Ливан, но ще бъдем безкомпромисни спрямо тероризма и насилие във всяка негова форма”, заяви по повод решението на ЕС бившият министър на външните работи в правителството на ГЕРБ Николай Младенов.