/ БГНЕС
Епидемиологичната ситуация на граничния пункт с Турция Капитан Андреево е спокойна. При продължаващите второ денонощие дежурства в разкрития там временен здравен пункт не са установени съмнителни случаи за зараза с коронавируса. Това съобщи на заседание на Съвета за медицинско осигуряване при бедствия, аварии и катастрофи към РЗИ-Хасково в областната администрация началникът на епидемиологичния контрол в инспекцията д-р Снежана Иванова.

Вече трети екип застъпва на дежурство заради ситуацията със заболяването COVID 19, поясни Иванова. Въпреки големия пътникопоток, по нейни думи хората реагират адекватно при прилагане на мерките за измерване на температурата или анкета за пътуването и личните данни. Основният поток на входа в България е на пасажери по дестинации от Турция за Сърбия, Румъния и България. До момента няма преминали лица, които идват от четирите определени като рискови държави Китай, Хонконг, Тайван и Италия, допълни д-р Иванова.

Иззеха контрабандни цигари на „Капитан Андреево“

Пред присъстващите кметове на общини директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова препоръча да се избягват масови мероприятия, които водят до засилени контакти между големи групи хора.

15-годишно дете е настанено в Инфекциозното отделение на МБАЛ - Хасково, като му е взета проба за коронавирус, информира директорът на лечебното заведение д-р Георги Гелов. Момчето е било на лагер в Холандия, но е имало контакт с връстници от Италия и е развило грипоподобна симптоматика. Мярката с карантината обаче е по-скоро превантивна, макар още да няма излезли резултати от изследването, посочи д-р Гелов.

По думите му разполагащото сега със 17 легла инфекциозно отделение може да бъде разширено при необходимост с още 17 легла, а в епидемичен случай МБАЛ има капацитет да разкрие 129 допълнителни легла. Болницата разполага с целия набор предпазни средства за персонала, увери д-р Гелов.