Енергетиците от Варна излязоха на протест
Енергетиците от Варна излязоха на протест / снимки: БГНЕС

Над 50 енергетици от ТЕЦ „Варна”, „Енерго-про” и ЕСО излязоха на протест в защита на затварянето на ТЕЦ-а и поредното недоволство срещу „Енерго Про”.

Прогнозата на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ е, че Североизточна България тази зима е заплашена от множество аварии. Сривове ще има в много градове и села и хората ще стоят на тъмно и студено. „Радвам се, че тук сме енергетиците на Варна. Преди година и половина, зимата на нашето недоволство тръгна от Варна”, заяви Божидар Митев, председател на НСФЕ.

„Варна даде пример на България. Много ще се радвам и всички вярваме, че Варна ще даде отново такъв пример. Пример, как да се преборим с некадърно управление, как да се преборим с мафиотско управление, как да се преборим с хора, които не мислят за интересите на обществото, не мислят за интересите на своите клиенти, не мислят за интересите на своите служители и работници”, каза още Митев.

По време на протеста стана ясно, че в момента са спрени предизвестията за уволнения на работници в ТЕЦ „Варна”, тъй като министърът на енергетиката Теменужка Петкова е изпратила писмо до Брюксел ТЕЦ-ът да бъде затворен през март.

Енергетиците от Варна излязоха на протест
netinfo


По-рано днес енергетици от Варна излязоха на протест срещу „Енерго-про мрежи” АД и „Енерго-про продажби”. Енергетиците се обявиха в защита на обществения интерес в Североизточна България под мотото „Без ток не можем всички”. Служителите на дружеството „Енерго-про” се оплакаха, че социалните разходи са намалени, има липса на инструменти и много отдавна не са взимани нови, а по-старите работници нямат подписани индивидуални договори, че работят в тази фирма. „При предишното ръководство за всяка промяна на заплата имахме договор”, казаха енергетиците.

„Призоваваме всички граждани и цялата общественост да вземат отношение и изразят солидарност, съпричастност, подкрепа и активна гражданска позиция към перспективата цяла Североизточна България да посрещне идващата зима в студ, мрак и постоянни аварии и да подкрепят исканията ни за преустановяване на незаконните и антисиндикални действия, свързани с уволнения, масови съкращения и цялостна промяна на политиката на дружествата в енергетиката”, заявяват в призива си за протест енергетиците.

Източник: БГНЕС