/ БГНЕС, архив
Елена Йончева
95894
Елена Йончева
Делян Добрев
  • Елена Йончева
  • Делян Добрев
Депутатът от БСП Елена Йончева ще предаде в прокуратурата доказателства, че фирми, близки до Делян Добрев и зет му, са санирали различни сгради и са усвоили обществени поръчки за 50 млн. лева. Йончева обяви в кулоарите на парламента, че скандалите с роднините на Добрев в Хасково продължават. Чуйте повече:
 
БСП атакува пред КС решението на парламента да остави Делян Добрев депутат

"Днес внасяме в прокуратурата документи за спечелени обществени поръчки за над 50 млн. лева. Това са група компании, търговски дружества, свързани помежду си чрез акционери, съдружници, управители. В тези дружества пряко или чрез свързани лица участва зетят на г-н Добрев - г-н Гаргов. Същият заема мястото на Делян Добрев в дружество "Форуком - фонд имоти" след като г-н Добрев влиза в политиката. Става дума за документи за 50 млн. лева на фирми и свързани лица, които източват огромен обществен и общински ресурс", обяви Йончева.
 

БГНЕС


"Настояваме прокуратурата да извърши проверка за участието на Делян Добрев в дружества, свързани с офшорни компании. Прилагаме документи, които показват, че роднинските фирми, които печелят огромни обществени поръчки в различни сектори в община Хасково, получават парични средства от офшорни компании на Сейшелските острови и Маршалските острови", отбеляза депутатът. Тя поиска прокуратурата да провери още как са обезпечени тези заеми и произхода на средствата.
 
"Делян Добрев за пореден път оттегли своята оставка. Смятам, че това е пример не само за човешко, но и за политическо нехайство", коментира Йончева. Според нея Добрев се е снишил.

Парламентът реши: Делян Добрев остава депутат

В отговор на обвиненията на левицата за корупция депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че не е свързан с фирмите и смята да съди Елена Йончева в момента, в който тя подаде сигнала.

"Аз се радвам, че внасят този сигнал, за да установи прокуратурата, че аз не съм свързано лице с фирмите, които се цитират Фирмите може да са свързани помежду си, но аз не съм свързано лице с тези фирми. Нито съм възложител. Аз не съм кмет на Хасково. Не съм възложител по смисъла на закона, за да имам конфликт на интереси с които и да били и поръчките, които някои печели или не печели", заяви Добрев.

Делян Добрев: Ще съдя Елена Йончева

Не исках да я уплаша, според юристи внесените документи в прокуратурата вече означават, че г-жа Йончева иска да ме набеди и за опит за набеждаване може и трябва да носи наказателна отговорност, обясни той защо досега не се е обърнал към съда.

И отбеляза, че една от фирмите, за които Елена Йончева е изнесла информация, е печелила най-много поръчки в община Смолян, когато Дора Янкова от БСП е била кмет. Пак по думите му последните 10 от общо 11 поръчки са спечелени от този кръг фирми шест месеца след като ГЕРБ е излязъл от община Хасково и е поискал оставката на кмета.

Само преди няколко месеца други обвинения на Елена Йончева към Делян Добрев доведоха до т.нар. скандал "Кумгейт". Тогава Добрев отрече всички твърдения за назначения на негови близки. Той подаде оставка като народен представител, но депутатите от ГЕРБ не я приеха и така Добрев остана в парламента.