Екзакта: Само 4 партии с шанс за парламента, ако гласуваме сега

При избори днес ГЕРБ ще получи 23,7%, БСП - 20,1%, ДПС - 6,1%, ОП - 5,5%

/ БГНЕС
При избори днес ГЕРБ ще получи 23,7%, БСП - 20,1%, ДПС - 6,1%, ОП - 5,5%
Ако парламентарните избори бяха днес, 23,7% от българите ще гласуват за ГЕРБ, а 20,1% ще подкрепят БСП. Електоралното влияние на ДПС възлиза на 6,1%, а на Обединени патриоти е 5,5%. Това показват резултатите от национално представително изследване на „Екзакта”, проведено в периода 28 септември - 5 октомври 2018 г.

По метода на прякото полустандартизирано “лице в лице” интервю по домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 92 населени места. За Демократична България биха гласували 2%. Воля, АБВ и Реформаторски блок биха получили по 1%. За други партии биха гласували 5.1%, а 34.2% заявяват, че няма да гласуват, отчитат още социолозите.
 
Алфа Рисърч: Електоралната картина в България - интересна и с потенциал за различни линии

За нова партия през октомври биха гласували 39% от българите. Делът на интересуващите се от нова партия плавно нараства от началото на 2018 г. Вторичният анализ показва, че една нова партия засега има електорален ресурс главно сред симпатизантите на извънпарламентарните формации.
 
Делът на българите, които не желаят предсрочни избори, възлиза на 50%. За нови избори се обявяват 31% от анкетираните. За последните месеци с 11% нараства делът на левите избиратели, които искат предсрочен вот - от 53% на 64%.

С 3% намалява одобрението към правителството за последните месеци, показват още данните от проучването. През октомври правителството е одобрявано от 30% от българите, а неодобрението му възлиза на 59%. В началото на октомври се регистрира спад от 7% на общественото доверие към работата на парламента.
 

БГНЕС


Българският парламент е одобряван от 18% от българите, а неодобрението му е по-високо от това на останалите държавни институции. Понастоящем прокуратурата получава подкрепа от 18% от анкетираните и неодобрението на 60%. За последните месеци с 4% спада неодобрението към тази институция, обобщават още социолозите.

Съдът запазва без промени своя рейтинг от началото на годината - 14% одобрение и 65% неодобрение.
 

БГНЕС

В настоящото изследване се регистрира и спад на доверието към ръководителите на основните държавни институции. Президентът Румен Радев, чийто рейтинг беше трайно висок, губи 9% одобрение през последните месеци и добавя 7% неодобрение. Критични настроения към президента има сред хора на възраст между 40 и 60 години, високообразовани и заможни респонденти.
БГНЕС