/ БГНЕС
Дейностите в Национален парк „Рила“, извършвани в района на Седемте рилска езера, не са изпълнявани съгласно проекта, стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, посочва БГНЕС.

По време на днешното си изслушване пред депутатите от ресорната парламентарна комисия Димитров подчерта, че тази констатация е направена след извършена проверка на 6 и 7 юли от експерти на министерството.

Фирмата, спечелила проекта, е допуснала нарушение, като е използвала тежка строителна техника на територията на парка, без да има съответното разрешение за това. Всички дейности е трябвало да се правят ръчно, а материалите да се качват до горе с коне. След като снимките на багера, който прокопава алеи в планината, обиколиха интернет и предизвикаха вълна от обществено недоволство, дейностите по проект бяха временно спрени.

Според Емил Димитров обаче „проектите в Рила трябва да продължат, но не по този начин“. „Разбира се, че ще се съобразя и с мнението на премиера Борисов“, каза още министърът.

Проектите в Рила са общо два, но единият от тях провокира остра реакция от страна на любителите на планината. Той предвижда прокопаване и насипване с чакъл на специални пътеки. „Целта е не всеки да върви навсякъде, защото там има много пътеки, където природата с години не може да се възстанови. Да се възприеме механизмът, който е направен в редица защитени територии и паркове по света – правят се пътеки, по които двама души да се разминат нормално, мостчета, парапети и места, откъдето да гледаш. Не всеки да ходи където си иска“, коментира още екоминистърът.

Емил Димитров заяви още, че реакцията на институциите е вследствие на подаден сигнал на охраната на парка, който е забелязал следите от гумите на багера и камиона. „Те нямат място там“, категоричен бе Димитров, който подчерта, че прокуратурата също проверява информацията по случая.