/ пресцентър, МВнР
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди в телефонен разговор с външния министър на Русия Сергей Лавров двустранното сътрудничество между България и Русия в условията на пандемията от коронавируса и глобалния отговор срещу разпространението на COVID-19.

По покана на Екатерина Захариева за 27 април бе планирана визита на Сергей Лавров у нас, но тя бе отложена заради кризата с коронавируса. Българският външен министър е изразила надежда, че, когато обстоятелствата позволяват, Сергей Лавров ще посети България до края на годината.

"Ситуацията в света е нова. Страните са на различен етап като някои още не са стигнали до пика на кризата, но за нейното решаване трябва да има координиран подход. Сега мултилатерализмът е нужен повече от всякога, защото за вируса няма граници и етноси. Всички страни по света трябва да работим в по-близко сътрудничество", е отбелязала Екатерина Захариева.

Двамата министри са изразили задоволство от развитието на двустранните връзки и установения диалог, включително по време на визитата на Екатерина Захариева в Москва на 21 октомври 2019 г.

Постигнахме много в развитието на двустранните отношения, е отбелязала Захариева. Въпреки кризата, проектите, които са важни и за двете страни, се развиват добре, "Балкански поток" се реализира по график, планираме да го приключим до края на годината", е посочила тя.

Сергей Лавров е подчертал желанието на руската страна след края на кризата с коронавируса да бъдат осъществени планираните двустранни срещи, а работата в двустранните отношения да се върне към нормалното. "Политическият диалог между двете ни страни се развива много позитивно. Сигурен съм, че след като свърши тази криза, след възобновяването на нормалната дипломатическа дейност, ще продължим да надграждаме постигнатото миналата година", е заявил Сергей Лавров.

Двамата министри са се договорили междувременно, без да се чака края на кризата с коронавируса, по дипломатически път да бъде разменен един от планираните за подписване по време на визитата на Сергей Лавров документи - протокол за размяна на ратификационни документи на Протокола за изменение на Договора за социална сигурност между България и Русия.