/ iStock/Getty Images
София е в зеления списък по макроикономика и изпреварва Германия, Холандия и Швеция
Европейската комисия (ЕК) е приела съобщение относно европейския семестър за 2020 година, в което дава положителна оценка за структурните реформи и предотвратяването на макроикономическите дисбаланси в страната ни.

„Поредната положителна новина за българската икономика и състоянието на българския фиск“, похвалиха се в парламента управляващите от ГЕРБ.

ГЕРБ и БСП в поредна схватка за икономическия растеж на страната

„Днес ЕК твърдо заявява, че България вече не изпитва икономически дисбаланси. Изрично се посочва в съобщението, че е постигнат важен напредък в укрепването и управлението на финансовия сектор и са отстранени доста нерешени регулаторни въпроси“, обясни депутатът Александър Иванов. Като важен момент той открои ниското ниво на задлъжнялост в корпоративния сектор, което според него означава единствено, че българският бизнес не изпитва затруднение при изплащането на кредитите си.

Добрата новина е потвърдила и българският еврокомисар Мария Габриел, която е разговаряла с колегите си в Брюксел.

Изваждането на България от списъка на държавите с макроикономически дисбаланси се случва за пръв път, откакто той е създаден през 2012 г.


София вече е в зеления списък по макроикономика и се справя по-добре дори от държави като Германия, Холандия и Швеция, които все още имат дисбаланси.

Moody’s повиши перспективата на кредитния рейтинг на България


Още от самото създаване през 2013 г. на т. нар. Европейски семестър, който следи задълбочено макроикономическите показатели на държавите членки на ЕС след кризата в еврозоната, България фигурираше в категорията на страните с дисбаланси. След фалита на КТБ през 2015 страната попадна в още по-тежка група - на държавите с "прекомерни" дисбаланси.

През 2018 г. ЕК вече не считаше дисбалансите у нас за "прекомерни", а сега за пръв път се отчита, че проблемът вече не стои.

Борисов: Приемането на еврото е за доброто на бизнеса и българите


Миналата есен Европейската комисия избра да направи задълбочен икономически преглед на 13 държави от съюза. Резултатите от него сочат, че единствено България вече е в зелената зона и няма дисбаланси. Гърция, Италия и Кипър продължават да имат "прекомерни дисбаланси", а в категорията на държавите с "дисбаланси" влизат Германия, Ирландия, Испания, Холандия, Франция, Хърватия, Португалия, Румъния и Швеция.

Новината идва на фона на заявката на България да влезе в чакалнята на еврозоната и Банковия съюз на ЕС през юли тази година.


Според ЕК България е показала силни макроикономически политики, които подкрепят растежа на фона на исторически ниска безработица.